Aplicarea apostilei si legalizarea actelor oficiale
Aplicarea apostilei pe actele oficiale întocmite pe teritoriul Republicii Moldova, care urmează să producă efecte juridice pe teritoriul unui stat, parte la Convenția de la Haga cu privire la suprimarea cerinței supralegalegalizării actelor oficiale străine.
Cererea privind aplicarea apostilei poate fi depusă de orice deţinător al actului. La depunerea cererii de aplicare a apostilei solicitantul prezintă originalul actului şi originalul buletinului de identitate.
Ministerul Justiţiei, Direcţia Apostilă
Depunerea cererilor de aplicare a apostilei în termen de 1 zi şi 5 zile lucrătoare are loc între orele 08:00 - 16:00. Eliberarea actelor prezentate pentru apostilare are loc între orele 08:00- 16:30.
Cererile de apostilare a documentelor de stare civilă şi a cazierelor judiciare în termen de 1 oră pot fi depuse în fiecare zi lucrătoare de la 08:00 pînă la 15:00. Eliberarea are loc de la 09:00 pînă la 16:30.
Depunerea cererilor de supralegalizare a actelor notariale în termen de 6 ore are loc în fiecare zi lucrătoare de la 08:00 pînă la 10:30. Eliberarea are loc de la 15:00 pînă la 16:30.
Depunerea cererilor de supralegalizare în termen de 1 zi lucrătoare are loc în fiecare zi lucrătoare de la 10:30pînă la 16:00. Eliberarea are loc de la 15:00 pînă la 16:30 a următoarei zile lucrătoare.
Verificarea suplimentară a actelor depuse spre legalizare poate dura pînă la 25 zile lucrătoare.
aplicarea apostilei în regim de urgenţă pe actul emis
- în termen de 1 zi lucrătoare constituie 30 lei;
- în termen de 1 oră 50 lei.
Invalizii de gradele I şi II, la prezentarea legitimaţiei de invaliditate, beneficiază de o reducere a tarifului de 50%.
Cuantumurile tarifare ale taxei de stat pentru aplicarea apostilei pe actul emis pe numele sau în interesul:
- cetăţenilor Republicii Moldova, cetăţenilor străini şi apatrizilor constituie 100 lei;
- persoanelor juridice constituie 150 lei.
Sunt scutiţi de plata taxei de stat pentru aplicarea apostilei pe actul emis invalizii de gradele I şi II, la prezentarea legitimaţiei de invaliditate - în mărime de 50% din tariful stabilit;
Tariful serviciului pentru;
- Legalizarea autenticităţii semnăturii notarului şi a ştampilei acestuia pe actele persoanelor fizice şi juridice constituie 10 lei;
• Legalizarea autenticităţii semnăturii judecătorului şi a ştampilei instanţei judecătoreşti pe deciziile judiciare constituie 10 lei.
Invalizii de gradele I şi II, la prezentarea legitimaţiei de invaliditate, beneficiază de o reducere a tarifului de 50 %.