Eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova
Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează, la cerere, cetăţeanului pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova. Paşaportul se eliberează de la naştere.
Începând cu 1 ianuarie 2011, în Republica Moldova, se eliberează, în exclusivitate, paşapoarte cu date biometrice (amprente digitale, grupa sangvină, fotografie digitală) şi în paşapoartele părinţilor nu se includ datele despre copii.
Paşapoartele, eliberate până la 01.01.2011, vor fi valabile până la expirarea termenului de valabilitate.
Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează pe un termen de 7 ani, iar copiilor cu vârsta de pâna la 7 ani - pe un termen de 4 ani. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este temporar imposibilă, paşaportul se eliberează pe un termen de 12 luni.
Depunerea cererii
Cererea pentru eliberarea paşaportului se depune personal de solicitant, în scris, la orice subdiviziune, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reşedinţă a solicitantului, iar în străinătate, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova. Cetăţenii Republicii Moldova, în baza cererii personale depuse în scris, pot obţine două paşapoarte valabile ale cetăţeanului Republicii Moldova, cu condiţia că datele titularului din acestea vor fi identice.
La depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului, titularul se identifică, i se preia imaginea facială şi se supune procedurii de prelevare a amprentelor digitale. Persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă (permanent sau temporar) şi copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt scutiţi de includerea obligatorie a amprentelor digitale în paşapoarte. Dacă actul de identitate de uz intern este nevalabil sau lipseşte, cererea pentru eliberarea paşaportului se admite numai în cazul depunerii concomitente a cererii pentru eliberarea buletinului de identitate.
În cazul minorilor şi persoanelor plasate sub tutelă sau curatelă, în calitate de solicitant pentru eliberarea paşaportului acţionează reprezentantul legal al acestuia, cu condiţia prezenţei obligatorie a persoanei reprezentate. Pentru copiii rămaşi fără ocrotirea părintească sau aflaţi la întreţinerea statului, cererea se depune, corespunzător, de autoritatea tutelară sau de administraţia instituţiei respective.
În cazul persoanei imobilizate şi pentru care prelevarea amprentelor digitale nu este obligatorie sau este imposibilă, cererea poate fi depusă prin reprezentant.
În cazul când solicitantul nu deţine paşaport sau solicită eliberarea celui de-al doilea paşaport, se depune cererea pentru eliberarea acestuia, concomitent cu cererea privind autorizarea emigrării.
Autoritatea competentă este în drept să-i ceară solicitantului documente suplimentare, dacă cele prezentate nu sunt suficiente pentru a stabili statutul juridic, identitatea, starea civilă, precum şi existenţa restricţiilor la eliberarea paşaportului în condiţiile legii.
Pentru persoanele care au atins vârsta de 18 ani
actul de identitate de uz intern valabil - buletin de identitate, buletin de identitate provizoriu;
pașaportul anterior (dacă există) sau declarația de pierdere/furt a pașaportului;
cerere pentru deținere a două pașapoarte valabile, după caz;
documentul ce atestă grupa sangvină, la prima documentare;
dovada achitării taxelor și a tarifelor, stabilite pentru eliberarea pașaportului;
documentele ce atestă dreptul la înlesniri, după caz (pentru beneficiarii de înlesniri la eliberarea pașaportului, în condițiile prevederilor legale).
Notă: buletinul de identitate provizoriu trebuie să fie însoțit de certificatele de stare civilă, după caz: certificatul de naștere; certificatul de schimbare a numelui și/sau prenumelui; certificatul de căsătorie/divorț; certificatul de deces soț/soție.
Pentru persoanele minore sau cele plasate sub tutelă sau curatelă
actul de identitate de uz intern al reprezentantului legal;
actul de identitate de uz intern valabil al minorului, în cazul în care acesta a împlinit vârsta de 16 ani;
decizia autorităţii tutelare (în cazul persoanelor plasate sub tutelă, curatelă);
în cazul mamei solitare, documentul ce atestă acest statut eliberat de organele de stare civilă;
documentele de stare civilă (certificatul de naştere; certificatul de schimbare a numelui şi/sau prenumelui minorului sau avizul cu privire la anularea, rectificarea şi/sau completarea actului de stare civilă; certificatul de căsătorie al părinţilor, de divorţ sau de deces al părinţilor);
certificatul ce atestă grupa sangvină a minorului, la prima documentare;
dovada achitării taxelor şi a tarifelor stabilite pentru eliberarea paşaportului;
documentele ce atestă dreptul la înlesniri, după caz (pentru beneficiarii de înlesniri la eliberarea paşaportului, în condiţiile prevederilor legale);
declaraţia unuia dintre reprezentanţii legali, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul subdiviziunii sau autentificată notarial, din care să rezulte acordul pentru eliberarea paşaportului persoanei reprezentate, în cazul părinţilor aflaţi în căsătorie, în afara căsătoriei sau aflaţi în divorţ, dacă în hotărârea instanţei de judecată nu este stabilit părintele căruia i-a fost încredinţată întreţinerea minorului.
La depunerea cererii pentru minorul ai căror părinţi se află în divorţ, se prezintă hotărârea instanţei de judecată cu privire la divorţ, definitivă şi irevocabilă. Dacă instanţa de judecată a încredinţat minorul unuia dintre părinţi, pentru eliberarea paşaportului minorului se va prezenta declaraţia acestui părinte, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul subdiviziunii sau autentificată notarial, din care să rezulte acordul pentru eliberarea paşaportului persoanei reprezentate. Prezentarea hotărârii menţionate nu este obligatorie, în cazul în care se prezintă acordul ambilor părinţi privind eliberarea paşaportului, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul subdiviziunii sau autentificată notarial.
Persoanele minore şi cele plasate sub tutelă sau curatelă se identifică de către reprezentantul legal, în temeiul declaraţiei pe propria răspundere, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul subdiviziunii.
În cazul copiilor rămaşi fără ocrotirea părintească sau aflaţi la întreţinerea statului, reprezentantul acestora prezintă suplimentar:
îndreptarea autorităţii de resort privind plasarea copilului în instituţia specializată sau decizia autorităţii tutelare privind recunoaşterea statutului de copil fără supraveghere părintească;
certificatul de înmatriculare a copilului în instituţia specializată;
documentul ce confirmă funcţia ocupată de conducătorul instituţiei şi statutul său de reprezentant legal al copilului, eliberat de organul ierarhic superior sau documentul ce confirmă împuternicirile de a reprezenta minorul, eliberat de autoritatea tutelară.
Pentru persoanele imobilizate și pentru care prelevarea amprentelor digitale nu este obligatorie sau este imposibilă
actul de identitate de uz intern valabil al reprezentantului;
actul de identitate de uz intern valabil al persoanei reprezentate;
2 fotografii, 100x150 mm, şi 2 fotografii, 30x40 mm, color, mat, pe fond alb şi semnătura persoanei reprezentate, aplicată pe suport de hârtie, ce trebuie să fie autentificată de către notar pentru a fi scanată;
documentul ce confirmă împuternicirile de reprezentare (procura autentificată de notar sau de oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale Republicii Moldova);
certificatul medical ce atestă imobilitatea persoanei şi imposibilitatea prelevării amprentelor digitale (temporar sau permanent);
documentele de stare civilă (certificatul de naştere, certificatul de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui sau avizul cu privire la anularea, rectificarea şi/sau completarea actului de stare civilă), în cazul când solicitantul deţine buletin de identitate provizoriu;
declaraţia reprezentantului, depusă în scris în faţa persoanei responsabile din cadrul subdiviziunii sau autentificată de notar, din care să rezulte acordul pentru eliberarea paşaportului persoanei reprezentate;
documentul ce atestă grupa sangvină, după caz;
paşaportul anterior, dacă acesta există;
declaraţia de pierdere de model stabilit a paşaportului anterior, după caz;
documentele ce atestă dreptul la înlesniri, după caz (pentru beneficiarii de înlesniri la eliberarea paşaportului, în condiţiile prevederilor legale).
Pentru persoanele care solicită autorizarea emigrării
actul de identitate de uz intern;
actul de identitate al reprezentantului legal;
paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova;
documentele de stare civilă, după caz, (certificatul de naştere, certificatul de căsătorie şi/sau divorţ, certificatul de schimbare a numelui şi/sau prenumelui, certificatele de naştere ale copiilor minori, certificatul de deces al soţului sau soţiei, avizul cu privire la anularea, rectificarea şi/sau completarea actului de stare civilă, extrasul de pe actul de căsătorie).
documentul ce atestă evidenţa militară sau, după caz, excluderea din această evidenţă ;
carnetul de pensionar;
declaraţia părinţilor solicitantului care rămân cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, depusă în scris în faţa persoanei responsabile de recepţionarea cererii sau autentificată notarial, din care să rezulte clar lipsa obligaţiilor legale neonorate de către solicitant faţă de părinţi. În cazul existenţei unor asemenea obligaţii, din declaraţie trebuie să rezulte şi acordul acestora pentru emigrarea solicitantului;
declaraţia autentificată notarial a celuilalt părinte al minorului, care rămâne cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova împreună cu acesta, din care să rezulte clar lipsa obligaţiilor legale neonorate de către solicitant faţă de minor. În cazul existenţei unor asemenea obligaţii din declaraţie trebuie să rezulte şi acordul acestui părinte pentru emigrarea solicitantului;
declaraţia autentificată notarial a celuilalt părinte al minorului, din care să rezulte acordul privind emigrarea minorului împreună cu solicitantul, dacă declarantul rămâne cu domiciliul sau cu reşedinţa pe teritoriul Republicii Moldova;
declaraţia autentificată notarial a minorului cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, care emigrează cu unul dintre părinţi, privind acordul la emigrare cu părintele respectiv;
declaraţia autentificată notarial a reprezentantului legal al minorului sau a persoanei plasate sub tutelă sau curatelă, care rămâne cu domiciliul sau cu reşedinţa în Republica Moldova, din care să rezulte acordul la emigrarea persoanei reprezentate de un alt reprezentant legal, stabilit cu domiciliul în străinătate. În asemenea caz, se prezintă şi declaraţia din care să rezulte că reprezentantul legal, la care se stabileşte minorul, acordă spaţiul locativ şi întreţinere. În cazul în care reprezentantul legal este altul decât părinţii se prezintă suplimentar decizia autorităţii tutelare;
dovada achitării taxelor şi tarifelor stabilite pentru serviciul prestat.
În cazul în care părinţii solicitantului sunt domiciliaţi în străinătate se prezintă documente confirmative. Dacă solicitantul nu are posibilitatea să prezinte dovezi despre absenţa domiciliului părinţilor pe teritoriul Republicii Moldova depune, în scris, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens. În declaraţie, solicitantul indică datele cu caracter personal complete ale părinţilor (numele, prenumele, prenumele tatălui, ziua, luna, anul şi locul naşterii). În situaţia în care, potrivit datelor din Registrul de stat al populaţiei sau din fişierul manual, se confirmă informaţia declarată de către solicitant, prezentarea declaraţiei părinţilor acestuia nu este obligatorie. În cazul în care părinţii solicitantului sunt decedaţi, se prezintă certificatul de deces.
Dacă solicitantul nu poate obţine, din anumite motive, declaraţiile specificate la prezentul punct, acesta prezintă decizia instanţei de judecată definitivă şi irevocabilă privind lipsa obligaţiilor legale neonorate faţă de persoanele vizate sau privind dreptul la plecare, fără acordul acestora.
La înmânarea paşaportului cu menţiunea privind autorizarea emigrării, în care se indică statul de destinaţie, solicitantul predă subdiviziunii următoarele documente, după caz:
certificatul despre depunerea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit şi absenţa datoriilor faţă de buget, eliberat de serviciul fiscal;
documentul ce atestă excluderea din evidenţa militară – în cazul persoanelor supuse militar;
adeverinţa privind predarea carnetului de pensionar – în cazul beneficiarilor de pensii din partea statului.
Notă: În cazul persoanelor care solicită autorizarea emigrării prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova, actul de identitate de uz intern, documentul ce atestă evidenţa militară şi/sau carnetul de pensionar, precum şi declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pe perioada fiscală, se anexează la cerere şi se transmit Agenției Servicii Publice.
Înmânarea paşaportului
Vezi orele de prestare a serviciului: http://www.asp.gov.md/ro/subdiviziuni-teritoriale/dris
850
30 zile calendaristice
1060
15 zile calendaristice
1280
10 zile calendaristice
1490
5 zile lucrătoare
1700
24 ore
2130
6 ore
2550
3 ore
2980
o oră*
* În termen de 1 oră, serviciul se prestează numai pentru copilul cu vârsta sub 13 ani și 10 luni și numai la oficiul 88 al Departamentului înregistrare şi evidenţă a populaţiei, situat pe adresa: municipiul Chișinău, str. Pușkin, nr.42, bloc B, ce activează conform programului de lucru: luni – vineri, 8.00 – 17.00, fără pauză de prânz.