Certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor

Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este actul permisiv obligatoriu pentru agenții economici care practică următoarele activități:

1.     Activități din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală;

2.     Activități de comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, inclusiv la distanță;

3.     Activități și servicii de alimentație publică și turism rural;

4.     Activități din domeniul agriculturii ecologice;

Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este actul permisiv care se eliberează și persoanelor fizice care practică activitate independentă care comercializează produse alimentare.

Deținerea certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este un garant pentru consumatori că produsele alimentare corespund cerințelor de siguranță alimentară.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Solicitantul depune cererea prin următoarele modalități:

    1)     apăsarea butonului Solicită și accesarea https://actpermisiv.gov.md/#/ep/permit/124 ;

    2)      la ghișeul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor în raza căruia își desfășoară activitatea, unde cu ajutorul recepționarului accesează SIA GEAP;

    3)     prin scrisoare recomandată la adresa poștală a subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor în raza căruia își desfășoară activitatea.  

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Specialistul examinează cererea și documentele însoțitoare. În cazul constatării lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, autoritatea emitentă (specialistul) va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea cererii și decide cu privire la efectuarea unei vizite de control la unitatea indicată în cerere în decursul a 5 zile lucrătoare. 

  • 3
    Pasul 3. Efectuarea controlului

    Inspectorul examinează cazul și inițiază control inopinat în scopul inspectării unității ce urmează a fi înregistrată. După efectuarea controlului, se perfectează lista de verificare a unității conform domeniului de activitate a solicitantului și procesul verbal de control în baza cărora urmează a fi eliberat certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor.

  • 4
    Pasul 4. Achitarea taxei

    În cazul în care unitatea corespunde prevederilor cadrului legal se emite nota de plată. Solicitantul este notificat prin intermediul poștei electronice cu privire la necesitatea achitării serviciului prestat. Serviciul poate fi achitat prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

    publicService.channels.4.title

  • 5
    Pasul 5. Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    Când actul permisiv este emis, solicitantul (reprezentantul legal) primește o notificare pe poșta electronică, descarcă actul permisiv și confirmă recepționarea documentului. În cazul în care unitatea nu corespunde prevederilor cadrului legal, inspectorii indică prescripții de înlăturare a neconformităților, ce duc la imposibilitatea eliberării actului permisiv.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.