Acordarea statutului de exportator înregistrat

Statutul de exportator înregistrat se aplică cu țările care aplică sistemul REX în raport cu Republica Moldova – la moment Confederația Elvețiană și Regatul Norvegiei, iar Serviciul Vamal nu mai eliberează certificate de origine forma A pentru exporturile în Confederația Elvețiană și Regatul Norvegiei.

Exportatorul înregistrat beneficiază de dreptul de a documenta originea mărfurilor pe proprie răspundere prin completarea unui atestat de origine pe factură, indiferent de valoarea exportului. Pentru a avea dreptul de a întocmi un atestat de origine pentru mărfuri exportate a căror valoare depășește pragul stabilit, va fi necesar ca exportatorii să solicite Serviciului Vamal înregistrarea în baza de date REX, devenind „exportatori înregistrați".

 

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    În vederea obținerii statutului de exportator înregistrat, exportatorul depune o cerere la Serviciului Vamal, la care anexează documente ce confirmă respectarea condițiilor de obținere a statutului respectiv.

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Serviciul Vamal examinează cererea și documentele anexate în termen de până la cel mult 90 de zile de la data acceptării cererii în sensul prevederilor art. 15-29 din Cod Vamal nr.95/2021.

  • 3
    Pasul 3. Emiterea deciziei/refuzul de eliberare

    În cazul în care se ia decizia de acordare a statutului de exportator înregistrat, Serviciul Vamal înregistrează exportatorul în sistemul REX, atribuindu-i un număr de înregistrare – numărul REX care va fi înscris în rubrica 7 din cerere şi se comunică decizia exportatorului în conformitate cu art.22 din Codul vamal nr. 95/2021. În cazul în care se constată că cererea nu conține toate informațiile necesare, Serviciul Vamal solicită exportatorului să furnizeze informațiile suplimentare într-un termen de cel mult 20 de zile pentru prezentarea informației necesare. Decizia motivată referitoare la respingerea cererii este notificată exportatorului în scris în conformitate cu art.22 din Codul vamal nr.95/2021.

publicService.disclaimerCustoms service
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.