Declarația vamală pentru toate regimurile speciale
Toate mărfurile destinate plasării sub un anumit regim vamal, cu excepţia regimului de zonă liberă, fac obiectul unei declaraţii vamale corespunzătoare regimului respectiv.
Declaraţia vamală se depune folosind tehnici de prelucrare electronică a datelor. În cazuri specifice, declaraţia vamală poate fi depusă prin alte mijloace decât tehnicile electronice de prelucrare a datelor:
a) în scris;
b) verbal;
c) prin orice altă acţiune.
Declaraţia vamală standard conţine toate datele necesare pentru aplicarea dispoziţiilor ce reglementează regimul vamal pentru care se declară mărfurile
Mărfurile autohtone declarate pentru export, perfecţionare pasivă sau tranzit intern se află sub supraveghere vamală din momentul acceptării declaraţiei şi până în momentul în care sunt scoase în afara teritoriului vamal, sunt abandonate în favoarea statului sau sunt distruse ori până când declaraţia vamală este invalidată.
publicService.steps.title
- 1Depunerea declarației
Declaraţia vamală poate fi depusă de către orice persoană care este în măsură să furnizeze toate informaţiile solicitate pentru aplicarea dispoziţiilor ce reglementează regimul vamal pentru care se declară mărfurile. În cazul în care acceptarea unei declaraţii vamale impune anumite obligaţii pentru o anumită persoană, respectiva declaraţie este depusă de către această persoană sau de către reprezentantul său. Declarantul trebuie să fie o persoană stabilită pe teritoriul vamal. Prin derogare, următorii declaranţi nu au obligaţia de a fi stabiliţi pe teritoriul vamal: a) persoanele care depun o declaraţie vamală pentru tranzit sau pentru admitere temporară; b) persoanele care depun ocazional o declaraţie vamală, inclusiv pentru destinaţie finală sau perfecţionare activă, cu condiţia ca Serviciul Vamal să considere acest lucru justificat.Declaraţia vamală se consideră depusă atunci când: a) declaraţia în format electronic este depusă pe serverul Serviciului Vamal; b) declaraţia este prezentată în scris, verbal sau prin acţiune la postul vamal; c) înscrierile sunt în evidenţele declarantului conform art.177 din Codul vamal.
publicService.channels.2.title - 2Verificarea declarației
În scopul verificării corectitudinii datelor conţinute în declaraţia vamală acceptată, Serviciul Vamal este în drept: a) să examineze declaraţia şi documentele justificative; b) să solicite declarantului furnizarea altor documente; c) să verifice mărfurile; d) să preleveze probe în vederea analizei sau examinării aprofundate a mărfurilor. Documentele justificative solicitate pentru aplicarea dispoziţiilor ce reglementează regimul vamal pentru care se declară mărfurile trebuie să se afle în posesia declarantului şi la dispoziţia Serviciului Vamal în momentul depunerii declaraţiei vamale. Documentele justificative se pun la dispoziţia Serviciului Vamal în cazul în care legislaţia prevede astfel sau atunci când este necesar în vederea controalelor vamale.
În cazuri specifice, Serviciul Vamal poate autoriza operatorii economici cu dreptul de a întocmi documente justificative conform procedurii stabilite de acesta. Prin derogare de la art.15 alin.(5)–(8) Cod vamal, verificarea unei declaraţii vamale se efectuează de Serviciul Vamal în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 5 zile din momentul acceptării declaraţiei vamale, iar controlul mărfurilor perisabile se efectuează în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 3 zile, cu condiţia ca obligaţiile declarantului prevăzute la art.182 să fie îndeplinite în mod corespunzător.
publicService.channels.5.title - 3Acordarea liberului de vamă pentru mărfuri
Atunci când condiţiile de plasare a mărfurilor sub regimul vamal în cauză sunt întrunite, eventualele restricţii sunt aplicate şi mărfurile nu fac obiectul unor prohibiţii, Serviciul Vamal acordă liberul de vamă acestor mărfuri în momentul în care datele din declaraţia vamală au fost verificate sau au fost acceptate fără verificare. Liberul de vamă se acordă în acelaşi timp pentru toate mărfurile care fac obiectul aceleiaşi declaraţii.
În sensul art. 183, alin.(3) din Cod vamal, în cazul în care o declaraţie vamală acoperă mărfuri care se încadrează la două sau mai multe coduri NC, datele referitoare la mărfurile încadrate la fiecare cod NC sunt considerate a fi declaraţii vamale separate.
publicService.channels.5.title
Gratuit.