Identity CardIdentity Card via Diplomatic Missions and Consular Offices

Cartea de identitate se eliberează cetățenilor Republicii Moldova. Cartea de identitate face dovada identității și a cetățeniei Republicii Moldova, precum și constituie document de călătorie peste hotarele Republicii Moldova în conformitate cu acordurile internaționale.

Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în Republica Moldova sunt obligaţi să deţină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani.

Cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate:

a) de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 - 7 ani;

b) de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 - 14 ani;

c) de 10 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 - 70 ani;

d) nelimitat, după împlinirea vârstei de 70 de ani.


În cazul adresării persoanei pentru obținerea cărții de identitate în perioada de până la o lună înainte de împlinirea vârstei necesare încadrării într-o grupă de vârstă ulterioare prevăzută la literele a)-d), cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate stabilit pentru această grupă de vârstă. 


Cartea de identitate conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, elemente de particularizare și de siguranță, precum și date în formă electronică înscrise în mediul de stocare electronică a datelor.


În mediul de stocare electronică a datelor al cărții de identitate se înscriu:

  • datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat;
  • certificatul calificat pentru semnătură electronică;
  • datele biometrice ale titularului: imaginea facială și imaginile amprentelor digitale.

Certificatul calificat pentru semnătură electronică se înscrie în cartea de identitate a persoanei cu capacitate deplină de exerciţiu. Cererea pentru înscrierea certificatului calificat pentru semnătură electronică se depune concomitent cu cererea pentru eliberarea cărţii de identitate. Înscrierea certificatului calificat pentru semnătură electronică în cartea de identitate se efectuează ulterior producerii acesteia. 

Certificatul calificat pentru semnătură electronică solicitat concomitent cu cartea de identitate se eliberează pe termen de valabilitate maximal posibil de 5 ani, iar certificatul calificat pentru semnătură electronică solicitat repetat la expirarea termenului de valabilitate a certificatului calificat pentru semnătură electronică sau după revocarea acestuia pe perioadă de valabilitate a cărți de identitate se eliberează pe termen de valabilitate maximal posibil, dar care nu va depăși termenul de valabilitate rămas al cărții de identitate. 

Expirarea termenului de valabilitate al certificatului calificat pentru semnătură electronică şi/sau defectarea mediului de stocare electronică a datelor nu influențează valabilitatea cărții de identitate.

Cazurile de eliberare a cărții de identitate

Cartea de identitate se eliberează în următoarele cazuri:

1) la prima eliberare copiilor;

2) la preschimbarea actelor de identitate de uz intern nevalabile, din următoarele motive:

a) schimbarea, modificarea, rectificarea sau completarea datelor cu caracter personal;

b) constatarea inexactităţilor, neconformităţilor, falsurilor în înscrierile din documente, furtul de identitate sau identitatea falsă;

c) expirarea termenului de valabilitate;

d) schimbarea domiciliului;

e) schimbarea denumirii sau a rangului localităţilor, străzilor, renumerotarea imobilelor sau rearondarea acestora, înfiinţarea localităţilor, a străzilor sau în caz de modificare, rectificare sau de completare a datelor adresei de domiciliu;

3) în caz de pierdere, furt sau deteriorare;

4) la dobândirea sau redobândirea cetăţeniei Republicii Moldova;

5) în caz de repatriere;

6) la solicitarea titularului de a preschimba buletinul de identitate/cartea de identitate.


Depunerea cererii

Cartea de identitate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova (MDOC). În lipsa MDOC în statul de reședință al solicitantului, cererea respectivă poate fi depusă la orice MDOC din țările limitrofe.

La depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate, solicitantul este supus procedurii de preluare a imaginii faciale și de prelevare a amprentelor digitale, în conformitate cu cerinţele stabilite de cadrul normativ. 

Cererea pentru eliberarea cărții de identitate se respinge în cazul în care solicitantul a prezentat informaţii frauduloase sau documentele prezentate sunt insuficiente, conțin divergențe, sunt nevalabile ori se constată că nu sunt autentice. În sensul prezentului alineat, noţiunea de document nevalabil nu se răsfrânge asupra actelor de identitate care urmează a fi schimbate. 

Examinarea cererii repetate se efectuează după înlăturarea cauzelor care au generat respingerea cererii anterioare.

Respingerea cererii pentru eliberarea actului de identitate poate fi contestată în modul stabilit în Codul administrativ al Republicii Moldova nr.116/2018.

Furnizarea, comunicarea sau declararea cu rea intenție a unor date eronate, incomplete sau false de către o persoană fizică, fie pentru sine, fie pentru un terț, se sancționează în conformitate cu prevederile legislației penale sau contravenționale.


Înmânarea cărții de identitate

Cartea de identitate se înmânează, contra semnătură, fie personal titularului, fie reprezentantului lui legal ori reprezentantului împuternicit prin procură autentificată de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție sau prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice, fie persoanei care acționează în interesul acestuia în condiţiile prevederilor legale.

Actul de identitate poate fi înmânat unei persoane terțe, cu consimțământul titularului sau al reprezentantului legal al acestuia exprimat, în scris, la autoritatea competentă.

Minorul cu vârsta de peste 14 ani poate ridica actul de identitate eliberat pe numele său, cu consimţământul reprezentantului legal al acestuia exprimat, în scris, la autoritatea competentă ori autentificat de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcție.

Cartea de identitate ce conține certificatul calificat pentru semnătură electronică se înmânează exclusiv titularului

În cazul înmânării actului de identitate reprezentantului legal sau reprezentantului împuternicit prin procură sau persoanei care acţionează în interesul titularului, aceştia se identifică prin actul de identitate, iar în lipsa actului de identitate – prin informaţia din Registrul de stat al populaţiei şi, după caz, prezintă documentele ce confirmă dreptul de reprezentare.

Actele de identitate de uz intern (cartea de identitate, buletin de identitate) neridicate de titulari se păstrează la autoritatea emitentă pe perioada de trei ani de la data emiterii, după care se distrug în modul stabilit.

Programarea prealabilă pentru solicitarea serviciilor este disponibilă accesând link-ul: e-Programări

publicService.disclaimerMinistry of Foreign Affairs
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.