Reconstituirea actului de stare civilă

Reconstituirea actului de stare civilă reprezintă o procedură de restabilire a unui act de stare civilă, dacă acesta a fost: 

  • înregistrat anterior, dar nu s-a păstrat din cauza pierderii integrale sau parțiale a registrelor de stare civilă; 
  • înregistrat în străinătate, însă nu este posibilă obținerea certificatului de stare civilă sau extrasului de pe acesta.

Reconstituirea actelor de stare civilă (de căsătorie, de adopţie, de stabilire a paternităţii, de schimbare a numelui şi/sau prenumelui, de desfacere a căsătoriei, de deces) poate avea loc numai în baza documentelor ce confirmă existenţa anterioară a actului pierdut sau în baza hotărîrii instanţei judecătoreşti.

Reconstituirea actelor de stare civilă se efectuează în temeiul:

  • deciziei Serviciului stare civilă teritorial (în continuare SSC), în cazul prezentării actelor ce confirmă existența anterioară a actului de stare civilă pierdut; 
  • hotărârii instanței judecătorești privind constatarea faptului înregistrării actului de stare civilă; 
  • comunicării organelor competente, în cazul reconstituirii actelor de deces pe numele persoanelor represate, decesul cărora s-a produs în locurile de represiune.

În cazul insuficienței actelor necesare pentru reconstituirea actului de stare civilă, solicitantului se eliberează un aviz privind imposibilitatea reconstituirii actului în procedură administrativă, solicitantul urmând să se adreseze ulterior în instanța de judecată cu cerere privind constatarea faptului care are valoare juridică (constatarea faptului înregistrării actului de stare civilă). 

Categorii de solicitanți:

  • titularul actului de stare civilă;
  • rudele persoanei decedate;
  • membrii familiei persoanei decedate;
  • persoana împuternicită prin procură, autentificată notarial.

Programarea prealabilă pentru solicitarea serviciilor în subdiviziunile teritoriale ale ASP este disponibilă accesând link-ul: https://programare.asp.gov.md/qwebbook/index.jsp?lang=ro

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea pentru reconstituirea actului de stare civilă se depune de către solicitant, la serviciu stare civilă din raza de domiciliu, inclusiv din cadrul centrului multifuncţional al Agenţiei Servicii Publice.

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Achitarea tarifului pentru serviciul solicitat prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay (la reconstituirea actului de stare civilă în regim de urgenţă).

    În conformitate cu prevederile art. 3 lit. b) al Legii taxei de stat nr. 213/2023, la eliberarea certificatului/extrasului de pe actul de stare civilă în legătură cu reconstituirea actului de stare civilă se încasează taxa de stat.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea și Examinarea

    Recepţionarea cererii şi a materialelor relevante reconstituirii actului de stare civilă.

    Identificarea actelor de stare civilă în fondul de arhivă al registrelor de stare civilă.

    Efectuarea interpelărilor către instituții întru verificarea declarațiilor solicitantului, inclusiv în străinătate.

    Constituirea dosarului privind reconstituirea actului de stare civilă.

    Examinarea materialelor din dosar/confruntarea datelor din documente, emiterea deciziei de aprobare/respingere a cererii solicitantului de reconstituire a actului de stare civilă.

    Înregistrarea actului reconstituit în sistemul informaţional.

    Emiterea actului reconstituit și a certificatului de stare civilă corespunzător.

  • 4
    Pasul 4. Eliberarea/refuzul de eliberare

    Semnarea actului reconstituit şi înmânarea documentului de stare civilă corespunzător la ghişeul SSC, inclusiv din cadrul centrului multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice.

    În cazul respingerii cererii de transcriere a actului de stare civilă, solicitantului i se eliberează avizul privind imposibilitatea reconstituirii în procedură administrativă a actului de stare civilă.

publicService.disclaimerPublic Services Agency
Public Services Agency
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.