Transcrierea actelor de stare civilă

Transcrierea actelor de stare civilă reprezintă o procedură de recunoaştere a actelor de stare civilă ale cetăţenilor Republicii Moldova, înregistrate de către organele competente din străinătate, prin copierea cu exactitate a informaţiei din cuprinsul acestora în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova. Actele de stare civilă ale cetăţenilor Republicii Moldova întocmite de către organele competente ale statelor străine au putere doveditoare pe teritoriul statului nostru numai după transcrierea lor în registrele de stare civilă naţionale. Cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să declare transcrierea acestor acte de stare civilă, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă, a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Se supun transcrierii, în mod obliagtoriu, actele de stare civilă întocmite după 17 august 2001. Certificatele sau extrasele de pe actele de stare civilă întocmite pînă la această dată se prezintă în organele competente ale Republicii doar legalizate/apostilate (în modul stabilit), traduse şi autentificate notarial. La dorinţa solicitanţilor pot fi supuse procedurii de transcriere şi actele de stare civilă întocmite pînă la 17 august 2001. Tipurile actelor de stare civilă care pot fi transcrise sînt limitate la acelea, obligativitatea înregistrării cărora revine organelor de stare civilă din Republica: actele de naştere; actele de căsătorie; actele de desfacere a căsătoriei; actele de schimbare a numelui şi/sau prenumelui; actele de deces.

Transcrierea actelor de stare civilă se face în baza copiei, extrasului de pe actul de stare civilă sau certificatului de stare civilă întocmite în străinătate, legalizate în modul stabilit, în funcție de existenţa acordurilor bilaterale sau multilaterale între state. Actele de stare civilă legalizate necesită a fi traduse în limba română şi autentificate notarial sau consular. 

Nu necesită supralegalizare sau apostilare şi sunt recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova actele de stare civilă eliberate de organele competente din următoarelor state: membre Comunităţii Statelor Independente, Letonia, Lituania, România, Republica Cehă, Republica Slovacă.

Extrasele multilingve de pe actele de naştere, căsătorie şi deces produc efecte juridice fără a fi supralegalizate, apostilate sau traduse, care sunt emise de organele competente din următoarelor state: Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Polonia, Bulgaria, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elveţia, Turcia, Muntenegru, Cap Verde, Slovenia, Croaţia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Austria, Estonia, România. 

publicService.steps.title

  • 1
    Pas 1 Depunerea cererii

    Depunerea cererii la sediul misiunii diplomatice sau a oficiului consular a Republicii Moldova din țara în care se află solicitantul.

  • 2
    Pas 2 Achitarea taxei consulare

    Achitarea taxei consulare

  • 3
    Pas 3 Examinarea cererii

    Examinarea cererii de către funcționarul consular

  • 4
    Pas 4 Eliberarea actului transcris

    Eliberarea certificatului transcris

publicService.disclaimerMinistry of Foreign Affairs
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.