Înregistrarea faptului recunoașterii paternității

Înregistrarea faptului recunoașterii paternității, în baza declarației comune a părinților copilului

Dacă părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, datele despre tată pot fi înscrise în baza declaraţiei comune a părinţilor privind stabilirea paternităţii.

Declaraţia comună a mamei şi tatălui copilului privind paternitatea poate fi depusă la organul de stare civilă teritorial şi până la naşterea copilului.

În cazurile când mama este decedată, declarată decedată, incapabilă sau dispărută ori când nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord.

Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea poate fi stabilită de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.

În cazul naşterii copilului din părinţi necăsătoriţi între ei, dacă lipseşte cererea comună a părinţilor sau hotărârea instanţei judecătoreşti privind stabilirea paternităţii, numele de familie al tatălui se înscrie după numele de familie al mamei, iar prenumele tatălui - la indicaţia mamei sau a persoanei care face declaraţia de naştere. Înscrierea datelor privind tatăl copilului în acest caz nu poate împiedica stabilirea ulterioară a paternităţii.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Declarația privind stabilirea paternității poate fi depusă:

    • la serviciul stare civilă în a cărui rază teritorială își au domiciliul părinții copilului sau este înregistrat actul de naștere pe numele copilului căruia urmează să fie recunoscută paternitatea;
    • la primăria localității doar la momentul înregistrării actului de naștere;
    • la Misiunile diplomatice și Oficiile consulare ale Republicii Moldova la momentul înregistrării nașterii sau doar pentru înregistrare și autentificarea pentru declaranții ce se află peste hotarele țării.

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Identificarea declaranţilor. Examinarea documentelor prezentate.

    Identificarea actelor de stare civilă, necesare înregistrării paternității.

    Verificarea înscrierii datelor despre tată în actul de naștere al copilului, introduse anterior/verificarea dacă declarația nu a fost depusă, în prealabil, până la naşterea copilului.

    Soluționarea problemei aducerii în concordanță a numelui de familie.

    Înregistrarea automatizată a stabilirii paternității în resursele informaționale.

    Perfectarea certificatului de naştere.

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea actului de stare civilă

    Înmânarea certificatului de naştere: la ghişeul serviciului stare civilă, inclusiv din cadrul Centrului multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice; la primăria localităţii la momentul înregistrării naşterii; iar în străinătate, la MDOC ale Republicii Moldova.

publicService.disclaimerAgenția Servicii Publice
Agenția Servicii Publice
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.