Indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă și de maternitate acordată în baza prevederilor acordurilor internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte
Acordarea unui drept bănesc persoanei asigurate și şomerilor iar în caz de indemnizatie de maternitate soţiilor aflate la întreţinerea soţului asigurat în cazul pierderii temporare a capacității de muncă în legătură cu boala/maternitatea.
Persoanele care au activat legal pe teritoriul unuia dintre statele contractante parte la acordul în domeniul securității sociale, la care Republica Moldova este parte.
Conform prevederilor legale ale Republicii Moldova beneficiază de indemnizație de maternitate:
- asiguraţii care au un stagiu total de cotizare de până la 3 ani beneficiază de dreptul la prestaţii de asigurări sociale dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat sau datei naşterii copilului în cazul riscului asigurat creşterea copilului;
- femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare;
- soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu de cotizare.
În cazul înregistrării căsătoriei după producerea riscului asigurat (concediul de maternitate), dreptul la indemnizaţie se stabileşte pentru perioada de la data înregistrării căsătoriei până la data expirării concediului de maternitate:
- persoanele care au beneficiat sau beneficiază de prestaţii de asigurări sociale pe teritoriul altui stat nu pot beneficia, în condiţiile prezentei legi, de indemnizaţie pentru acelaşi risc asigurat şi pentru aceeaşi perioadă.
Dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă se confirmă prin certificat de concediu medical, întocmit în modul aprobat de Guvern.
Lista Acordurilor bilaterale la care Republica Moldova este parte, poate fi vizualizată la linkul: https://cnas.gov.md/slidepageview.php?l=ro&idc=519&t=/Relatii-internationale/Acorduri-bilaterale.
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii și documentelor necesare
Cererea se depune:
1. Pe teritoriul Republicii Moldova: - la orice CTAS din raza de domiciliu a solicitantului; - la aparatul central al CNAS.
2. Peste hotarele Republicii Moldova - la Instituția competentă a statului contractant parte la Acord în domeniul securității sociale.
- 2Pasul 2. Prelucrarea documentelor și emiterea deciziei de stabilire/refuz
- 3Pasul 3. Lansarea procesului tehnologic privind plata și transferul surselor financiare în baza listelor emise din SI ”Protecția Socială” prestatorilor serviciilor de plată
- 4Pasul 4. Distribuirea prestaţiei către beneficiar prin modalitatea de plată selectată
Lista prestatorilor disponibili în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay) poate fi gasită accesînd https://mpay.gov.md/Info/Partners .
publicService.channels.5.title