Dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere în temeiul prevederilor art. 12, alin. (1(1)) din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000

Persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, care nu sunt luate în evidenţă de autoritatea competentă ca cetăţeni ai Republicii Moldova şi care nu deţin dovada cetăţeniei sunt recunoscute ca cetăţeni ai Republicii Moldova, iar data dobândirii cetăţeniei se consideră data exprimării consimțământului în scris în acest sens. 

În cazul în care persoana nu este de acord cu data dobândirii cetăţeniei, la solicitarea acesteia, autoritatea competentă determină data dobândirii cetăţeniei în temeiul documentelor care confirmă că persoana respectivă întrunea sau întruneşte condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare sau de cea anterioară în materie de cetăţenie, prin care a fost declarată cetăţean al Republicii Moldova.

Cerințe față de solicitant: Cetăţeni străini, persoane cu statut juridic nedeterminat.

Cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere poate fi depusă personal sau prin mandatar, ultimul dispunând de procură autentificată de notar sau de alte persoane abilitate prin lege cu astfel de funcţie.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere poate fi depusă prin următoarele modalități:

    1) la subdiviziunea teritorială a Agenţiei Servicii Publice în a cărei rază de competenţă teritorială se află solicitantul;

    2) iar în cazul persoanei aflate în străinătate: la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al Republicii Moldova (MDOC) la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

  • 2
    Pasul 2. Achitarea tarifului pentru serviciul solicitat

    Achitarea tarifului pentru serviciul solicitat prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea și examinarea

    Completarea cererii respective de către solicitant, persoana responsabilă şi şeful SEAI şi înregistrarea acesteia în Registru.

  • 4
    Pasul 4: Expedierea cererii

    Expedierea cererii respective şi a setului de documente aferent către DAICEP pentru evidenţă şi arhivare.

publicService.disclaimerAgenția Servicii Publice
Agenția Servicii Publice
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.