Înregistrarea decesului la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova

Înregistrarea decesului reprezintă procedura de înregistrare a actului de deces în baza declarației de deces. Aceasta se face verbal în termen de 3 zile de la data producerii decesului. Acest termen cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și în ziua în care se face declarația de deces. În cazul înregistrării decesului în baza certificatului constatator de deces ce a depăşit termenul de un an de la data cînd s-a produs evenimentul, întocmirea actului de deces are loc în limitele procedurii de înregistrare ulterioară a actului de stare civilă.

Au obligația de a face declarația de deces:

  • membrii familiei;
  • rudele decedatului;
  • în lipsa membrilor familiei sau rudelor difunctului, obligația de a declara decesul le revine colocatarilor, vecinilor, administrației imobilului, medicului sau altă persoană din unitatea sanitară unde s-a produs decesul;
  • în cazul decedării persoanei în penitenciar sau într-o instituție de protecție social, obligația de a face declarația de deces revine administrației instituției penitenciarului.

În cazuri speciale:

  • dovada, eliberată de poliție sau procuratură când decesul a convenit în urma sinuciderii, unui accident sau altor acțiuni violente, precum și în cazul găsirii unui cadavru, din care să rezulte că una din aceste autorități a fost sesizată despre deces;
  • comunicarea administrației penitenciarului în cazul când persoana a decedat în instituțiile penitenciare.

Actul de deces se întocmește la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, în baza actului constatator de deces, doar în cazul în care nu a fost înregistrat faptul decesului de către autoritățile statului de reședință.  


*Pentru a afla mai multă informație despre serviciul solicitat, contactați misiunea diplomatică sau oficiul consulat al Republicii Moldova din țara în care vă aflați.

publicService.steps.title

  • 1
    Pas 1 Depunerea cererii

    Depunerea cererii de înregistrare a decesului la misiunea diplomatică sau oficiul consulat al Republicii Moldova din țara în care vă aflați.

  • 2
    Pas 2 Examinarea cererii

    Examinarea cererii de către funcționarul consular

  • 3
    Pas 3 Eliberarea certificatului

    Eliberarea certificatului de deces la misiunea diplomatică sau oficiul consulat al Republicii Moldova din țara în care vă aflați.

Министерство Иностранных Дел
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.