Licență pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și/sau de canalizare
Act permisiv, emis în condițiile legii de autoritatea competentă, prin care se atestă dreptul titularului la furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și/sau de canalizare .
publicService.steps.title
- 1Depunere cerere
Cererea se depune online prin accesarea butonului Solicită:
1. Solicitantul (sau reprezentantul său legal) intră în sistem (Portalul electronic al serviciilor publice) personal sau cu ajutorul recepționarului de la ghișeu.
2. Solicitantul (sau reprezentantul său legal) îndeplinește declarația și încarcă documentele necesare, personal sau cu ajutorul recepționarului de la ghișeu.
3. În cazul când Solicitantul (sau reprezentantul său legal):a) depune declarația și documentele necesare cu ajutorul recepționarului de la ghișeu, recepționarul:- va primi și va înregistra corespunzător declarația de solicitare a licenței și va primi documentele prezentate de solicitant, și- va elibera imediat și necondiționat solicitantului certificatul constatator conform modelului indicat în anexa nr.3 la Legea 160 din 22.07.2011, și- va expedia cazul (copiile electronice ale declarației și a documentelor prezentate) autorității emitente pentru revizuire.Declarația poate fi returnată solicitantului doar în cazul când declarația nu conține informația necesară pentru identificarea solicitantului.b) depune declarația și încarcă documentele personal direct în sistem, sistemul:- va genera automat documentul în format electronic de confirmare a primirii declarației și documentelor („certificatul constatator”) și- în mod automat va direcționa declarația și setul de documente autorității emitente.
publicService.channels.2.title - 2Examinarea
1. Autoritatea emitentă (specialistul) deschide cazul, examinează declarația și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor. În cazul constatării lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, autoritatea emitentă (specialistul) va sista termenul de examinare a declarației și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea declarației.
2. În baza setului complet de documente specialistul examinează cazul și organizează examinările suplimentare pe interior pentru luarea deciziei de eliberare a licenței
3. Dacă eliberarea actului permisiv este acceptată, solicitantul (sau reprezentantul său legal) primește o notificare electronică și achită taxa stabilită prin serviciul M-pay sau la bancă.
4. Specialistul perfectează actul permisiv sau scrie o scrisoare de respingere, cu o justificare corespunzătoare în temeiul prevederilor legii, cu înștiințarea directă a solicitantului și doar în cazul în care solicitantul nu întrunește condițiile expres specificate în lege sau, după caz, nu demonstrează întrunirea acestor condiții în decursul suspendării termenului de examinare a solicitării, care se va examina și semna de directorul autorității emitente.
- 3Eliberare
1. Când actul permisiv (scrisoarea) este gata, solicitantul (sau reprezentantul său legal) primește o notificare electronică, descarcă actul permisiv și confirmă recepționarea documentului.
2. În cazul când actul permisiv se eliberează pe hârtie (la solicitare sau conform cerințelor autorității emitente), recepționarul/specialistul tipărește actul permisiv, îl livrează solicitantului (sau reprezentantului său legal) și confirmă recepționarea.
Licenţele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare se eliberează pe un termen de 25 de ani. Taxa pentru eliberarea licenţei este de 3250 de lei (art. 1210 alin. (1) din Legea nr. 160 din 22.07.2011 Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător); Sumele taxelor pentru eliberarea/reperfectarea licenţei şi/sau eliberarea copiei de pe aceasta se varsă la bugetul de stat, cu excepţia cazurilor în care legea care reglementează genul de activitate licenţiat respectiv nu stabileşte altfel (art. 1210 alin. (6) din Legea nr. 160/22.07.2011); Taxa pentru reperfectarea licenţei şi/sau eliberarea copiei de pe aceasta, inclusiv în cazul extinderii activităţii licenţiate pe o adresă nouă (filială, subdiviziune), se stabileşte în proporţie de 10 la sută din taxa pentru eliberarea acesteia, dar nu mai mult de 585 de lei, iar taxa pentru eliberarea duplicatului licenţei – de 585 de lei (art. 1210 alin. (5) din Legea nr. 160/22.07.2011).