Acordarea protecției internaționale

Protecție internațională - statut de refugiat sau statut conferit prin protecție umanitară.Statutul de refugiat se recunoaşte, la solicitare, străinului care, în virtutea unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică, se află în afara ţării a cărei cetăţenie o deţine şi care nu poate sau, datorită acestei temeri, nu doreşte să se pună sub protecţia acestei ţări; sau care, nedeţinînd nici o cetăţenie şi găsindu-se în afara ţării în care îşi avea domiciliul legal şi obişnuit, ca urmare a unor astfel de evenimente, nu poate sau, datorită respectivei temeri, nu doreşte să se reîntoarcă. Protecţia umanitară se acordă străinului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat, dar în a cărui privinţă există motive serioase şi întemeiate de a crede că, în cazul în care ar fi trimis în ţara sa de origine, ar fi supus unui risc real de a suferi vătămările grave şi nu poate sau, ca urmare a acestui risc, nu doreşte să obțină protecţia respectivei ţări.

Accesarea serviciului nu prevede o listă exhaustivă de acte obligatorii pe care trebuie să le prezinte solicitantul.

Autorităţile competente asigură accesul la procedura de azil oricărui străin, aflat pe teritoriul Republicii Moldova sau la frontiera de stat, din momentul manifestării de voinţă, exprimată în scris sau verbal, din care să rezulte că acesta solicită protecţia statului Republica Moldova.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1 Depunerea cererii de azil

    Cererea de azil se depune, după cum urmează: La Direcția azil și integrare a IGM al MAI, mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare 124  Serviciul regional Nord al IGM, mun. Bălți, str. Moscovei 9  Serviciul regional Sud al IGM, mun. Comrat, str. Komsomolului 22  Serviciul regional Sud al IGM, mun. Cahul, str. Ioan Vodă cel Cumplit 79  Poliția de Frontieră din subordinea MAI  Organele de poliție  Instituțiile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor sau subdiviziunile de detenție provizorie din cadrul organelor de drept.

    docx

  • 2
    Pasul 2 Examinarea cererii de azil

    Cererea se examinează de către specialistul IGM

  • 3
    Pasul 3 Interviul

  • 4
    Pasul 4 Emiterea deciziei privind cererea de azil

    Decizia privind cererea de azil se comunică îndată solicitantului în scris, prin comunicare directă sau prin trimitere poştală la ultima lui adresă declarată.

Inspectoratul General pentru Migrație
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.