Предоставление/приостановление статуса застрахованного лица в системе обязательного медицинского страхования

În cadrul sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală se definesc următoarele categorii de persoane asigurate:

 a) persoană asigurată angajată – persoană fizică angajată prin contract individual de muncă, conform Codului Muncii, indiferent de termenul de angajare şi forma de retribuire a muncii, pentru care sunt achitate primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cotă procentuală la salariu şi alte recompense; salariați ai rezidenților parcurilor pentru tehnologia informaţiei pentru care sunt achitate primele de AOAM în baza sumelor repartizate din încasările impozitului unic; conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi pentru care sunt achitate lunar primele de AOAM în mărime de 1/12 din prima AOAM în sumă fixă;

 b) persoane asigurate de Guvern – persoane fizice neangajate, încadrate în una din categoriile indicate la art.4 alin. (4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, pentru care Guvernul are calitatea de asigurat și primele de AOAM pentru aceste categorii sunt achitate din bugetul de stat (cu excepţia persoanelor obligate prin lege să se asigure în mod individual);

 c) persoane asigurate în mod individual – persoane fizice neangajate care fac parte din categoriile de plătitori ai primei de AOAM în sumă fixă prevăzute în anexa nr.2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală și care au achitat prima de AOAM în sumă fixă;

Statutul de asigurat conferă persoanei dreptul de a beneficia din contul fondurilor AOAM de serviciile medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, accesate în conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Programului unic.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Achitarea primei de asigurare

    Prima de asigurare medicală obligatorie poate fi achitată prin următoarele modalități:

    1) online - prin accesarea Serviciul guvernamental de plăți electronice Mpay https://mpay.gov.md;

    2) a ghișeul Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM cu efectuarea următorilor paşi: Prezentaţi buletinul de identitate şi actele ce confirmă apartenenţa la una dintre următoarele categorii: fondator de întreprindere individuală, titular de patentă de întreprinzător, arendaş, arendator, persoane neangajate şi neasigurate de Guvern. Plata primei de asigurare în sumă fixă se va realiza în baza numărului de identificare de stat (IDNP) sau a seriei și numărului actului de identitate valabil în sistemul național de pașapoarte, pentru persoanele care nu dețin IDNP. Primiţi fişa de plată unde este indicat contul bancar şi suma spre achitare. Cu fişa de plată efectuaţi achitarea la orice bancă comercială sau oficiu poştal.


    Începând cu 1 aprilie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie (31 martie) achită integral prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi penalităţi (0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întârziere), iar statutul de persoană asigurată se acordă din momentul achitării. În cazul în care, pe parcursul anului de gestiune, persoana a deținut statut de persoană asigurată prin încadrarea în una din categoriile de persoane asigurate (angajate sau de Guvern), aceasta va achita prima de asigurare în cuantum proporţional numărului de zile ale anului de gestiune în care nu au avut statut de persoană asigurată, inclusiv numărul de zile calendaristice rămase pînă la finele anului de gestiune. Totodată, în cazul cetățenilor Republicii Moldova care nu fac parte din categoriile de plătitori prevăzute în Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și care, după termenul stabilit la art. 22 alin. (1) din legea menționată, fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova pe o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar obțin statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală după achitarea integrală a primei de asigurare.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Prezentarea dovezii de achitare

    În cazul achitării primei de asigurare prin intermediul serviciului MPay, dovada plății nu se prezintă.

  • 3
    Pasul 3. Verificarea statutului de persoană asigurată

    Verificarea statutului de persoană asigurată poate fi efectuată pe site-ul www.cnam.md, la rubrica „Verificarea statutului AOAM”.

    publicService.channels.5.title

Национальная Медицинская Страховая Компания
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.