Obținerea protecției asupra unui soi de plante
Orice persoană fizică sau juridică poate solicita un brevet pentru soi de plantă prin depunerea la AGEPI a unei cereri de brevet. O cerere de brevet poate fi depusă de mai mulţi solicitanţi.Persoanele fizice şi juridice care au domiciliul sau sediul în Republica Moldova acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant, împuternicit prin procură.Persoanele fizice sau juridice care nu au domiciliul sau sediul în Republica Moldova trebuie să fie reprezentate de un mandatar autorizat şi să acţioneze prin intermediul acestuia, cu excepţia depunerii cererii de brevet, plății taxelor și depunerii unei cereri anterioare.În urma depunerii unei cereri de brevet pentru soi de plantă și achitarea taxei de depunere stabilite, AGEPI examinează dacă cererea de brevet şi soiul de plantă care face obiectul acesteia satisfac condiţiile prevăzute de Legea nr. 39/2008 privind protecția soiurilor de plante (în continuare Legea nr. 39/2008).Solicitantul care vrea să beneficieze de prioritatea unei cereri anterioare trebuie să depună o declaraţie de revendicare a priorităţii, o copie a cererii anterioare şi, după caz, o traducere a acesteia în limba română, precum şi să achite taxa stabilită pentru fiecare prioritate revendicată.Solicitantul, din proprie inițiativă sau la solicitarea AGEPI, poate depune o propunere de modificare a denumirii soiului, cu achitarea taxei stabilite.În vederea eliberării brevetului, titularul trebuie să achite taxele de eliberare şi menţinere în vigoare a brevetului, începând de la data publicării în BOPI a mențiunii privind acordarea brevetului, pentru fiecare an, inclusiv pentru anul în care se eliberează brevetul. Taxele de menţinere în vigoare pot fi plătite ulterior în decurs de 6 luni de la data termenului omis, cu o majorare de 50%. Organizațiile din sfera științei și inovării sunt scutite de plata tarifelor pentru menținerea în vigoare a brevetelor pentru primii 5 ani.
Notă: Informația detaliată poate fi găsită pe adresa https://www.agepi.gov.md/ro/content/soiuri-de-plante
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii de brevet pentru soi de plantă
Cererea se depune: - on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); - la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1,MD-2024, Chișinău, Republica Moldova; - prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).
Notă:
1. Formularul de depunere a cererii de brevet pentru soi de plantă
(https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-01-SP-001-E-03-0221_.doc)
Ghid de completare a formularului cererii
(https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2004.pdf)
2. Chestionarul tehnic - https://www.agepi.gov.md/ro/content/soiuri-de-plante (se selectează chestionarul pentru cultura respectivă)
3. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru întreprinderile mici și mijlocii
(https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-017-E-01-0839.doc)
4. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru persoanele fizice
(https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-016-E-01-0837.doc)
5. După caz, formularul de depunere a declaraţiei pe propria răspundere pentru întreprinderile mici și mijlocii nou-înregistrate
(https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-140-E-01-0840.doc)
publicService.channels.2.title - 2Pasul 2. Achitarea serviciului
Serviciul poate fi achitat:
- prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md);
- direct la ghișeu;
- prin transfer bancar.
publicService.channels.4.title - 3Pasul 3. Procesarea și Examinarea formală
În urma recepționării cererii de brevet pentru soi de plantă de către AGEPI, se efectuează examinarea formală în cadrul căreia se verifică documentele depuse și se examinează respectarea condițiilor pentru atribuirea datei de depozit. Dacă în urma examinării formale se constată că cererea satisface cerințele Legii nr. 39/2008 şi Regulamentului nr. 295/2009 privind procedurile de depunere și examinare a cererii, de acordare și de menținere în vigoare a brevetului pentru soi de plantă (în continuare – Regulament nr. 295/2009), cererea se înscrie în Registrul național de cereri de brevet pentru soi de plantă și se include în examinarea preliminară.
În cazul în care cererea nu satisface condițiile de depunere solicitantului i se trimite o notificare cu indicarea iregularităților, urmare a căreia, dacă se remediază iregularitățile, cererea se include în examinarea preliminară, iar dacă nu se remediază iregularitățile, se emite o hotărâre prin care cererea se consideră nedepusă.
- 4Pasul 4. Examinarea preliminară și publicarea cererii
În cadrul examinării preliminare se verifică respectarea cerințelor Legii nr. 39/2008 şi Regulamentului nr. 295/2009. Dacă sunt respectate cerințele stabilite, cererea se include în examinarea de fond, iar în cazul nerespectării cerințelor se notifică solicitantul pentru remedierea iregularităților. Dacă iregularitățile se remediază, cererea se include în examinarea de fond.
Publicarea cererii se efectuează în condițiile art. 44 din Legea nr. 39/2008.
- 5Pasul 5. Examinarea de fond
În cadrul examinării de fond a cererii se verifică respectarea condițiilor de brevetabilitate prevăzute la art. 10 și 36 din Legea nr. 39/2008.
Dacă, în procesul examinării de fond, se identifică iregularități, acestea se notifică solicitantului și se acordă un termen de 2 luni din data expedierii notificării. Dacă denumirea soiului nu satisface condițiile legale, solicitantului i se propune să depună o denumire nouă. În cazul în care se remediază iregularitățile, examinarea de fond continuă, iar dacă nu se prezintă niciun răspuns, procedura de examinare se suspendă, fapt care se notifică solicitantului, și se acordă un termen de 6 luni de repunere în termenul omis cu prezentarea răspunsului și a taxei de repunere în termenul omis.
Dacă cererea de brevet nu satisface condițiile prevăzute de legislația națională, aceasta se respinge.
Dacă cererea de brevet este conformă condițiilor prevăzute de legislația națională, AGEPI notifică acest fapt solicitantului și transmite o copie a documentelor aferente cererii Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante (în continuare - Comisia de Stat) în vederea efectuării examinării tehnice a soiului de plantă.
Comisia de Stat efectuează examinarea tehnică a soiului și întocmește un raport de examinare tehnică, pe care îl transmite AGEPI.
În funcție de rezultatul examinării tehnice a soiului de plantă, AGEPI adoptă una din următoarele hotărâri:
- de retragere a cererii de brevet; sau
- de respingere a cererii de brevet; sau
- de acordare a brevetului pentru soi de plantă.
Mențiunea hotărârii respective se publică în BOPI.
Notă: Orice hotărâre privind cererea de brevet pentru soi de plantă poate fi contestată la Comisia de Contestații a AGEPI în termen de 2 luni de la data expedierii hotărârii.
Formularul cererii de examinare a contestației (https://www.aghttps://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-07-CC-015-E-02-0413.doc)
- 6Pasul 6. Eliberarea brevetului, inclusiv tipărirea fasciculului de brevet
În cazul emiterii hotărârii de acordare a brevetului pentru soi de plantă, şi în cazul în care nu au fost depuse contestații împotriva hotărârii de acordare a brevetului, AGEPI tipărește fasciculul de brevet și eliberează brevetul, cu condiţia achitării taxelor de eliberare și menținere în vigoare a brevetului. Totodată, brevetul eliberat se publică.
În cazul în care titularul renunţă la brevet, amelioratorul are dreptul preferenţial de obţinere a acestui brevet pe numele său, cu condiţia achitării taxei pentru înscrierea modificării corespunzătoare în Registrul naţional de brevete pentru soiuri de plante şi a taxei de tipărire și eliberare a unui nou fascicul de brevet.