Înregistrarea indicaţiei geografice, denumirii de origine, specialităţii tradiţionale garantate
În calitate de indicație geografică (în continuare - IG), denumire de origine (în continuare - DO) poate fi înregistrată denumirea geografică a unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat (ex. CODRU, Ştefan Vodă), care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune, localitate, loc determinat.
În calitate de specialitate tradițională garantată (în continuare - STG), poate fi înregistrat doar un produs agricol sau alimentar care este obținut din materie primă tradiţională sau care se caracterizează printr-o compoziţie tradiţională sau printr-un mod de producere şi/sau de prelucrare ce corespunde unui tip tradiţional de producere şi/sau de prelucrare.
Înregistrarea poate fi solicitată doar de un grup care este în drept să depună o cerere de înregistrare a unei DO, a unei IG, sau a unei STG (persoana fizică sau juridică, ori autoritatea competentă poate fi asimilată unui grup).
- Persoanele fizice sau juridice care au domiciliul sau sediul principal, sau o întreprindere industrială ori comercială efectivă şi funcţională în Republica Moldova acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit printr-o procură.
- Persoanele fizice sau juridice care nu au nici domiciliul, nici sediul principal, nici o întreprindere industrială ori comercială efectivă şi funcţională în Republica Moldova vor fi reprezentate în faţa AGEPI, în orice procedură stabilită de prezenta lege, de un mandatar autorizat împuternicit printr-o procură.
Notă:
Informația detaliată cu referire la înregistrarea IG, DO, STG poate fi accesată la adresa: https://agepi.gov.md/ro/gi-ao-tsg/despre
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii
Cererea se depune:
- on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/);
- prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).
- la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, MD-2024, Chișinău, Republica Moldova;
Notă: 1. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei indicații geografice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-IG-001-E-04-0044.doc)
2. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a unei indicații geografice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2146_0044.pdf)
3. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei denumiri de origine (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-DO-001-E-04-0045.doc)
4. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a unei denumiri de origine (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2147_0045.pdf)
5. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei specialități tradiționale garantate (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-ST-001-E-04-0046.doc)
6. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a specialități tradiționale garantate (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2148_0046.pdf
publicService.channels.2.title - 2Pasul 2. Achitarea serviciului
Serviciul se achită: - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md);
- direct la ghișeu; - prin transfer bancar;
publicService.channels.4.title - 3Pasul 3. Procesarea şi Examinarea
În urma recepționării cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG se examinează respectarea condițiilor pentru atribuirea datei de depozit, inclusiv examinarea celorlalte condiții de depunere a cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG. Dacă în urma examinării respectării condițiilor de depunere a cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG se constată că cererea corespunde cerințelor Legii nr. 66/2008 privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate (în continuare - Legea nr. 66/2008) şi Regulamentului privind procedura de depunere, examinare și înregistrare a indicațiilor geografice, a denumirilor de origine și a specialităților tradiționale garantate, datele privind cererea, după caz, a DO, a IG sau a STG se publică în BOPI.În cazul în care, cererea, după caz, a DO, a IG sau a STG nu îndeplinește condițiile de depunere se emite o decizie prin care cererea se consideră nedepusă sau retrasă.Examinarea de fond include: a) examinarea opozițiilor terților, dacă este cazul; b) examinarea privind motivele de refuz specificate în art. 7 din Legea nr. 66/2008.În cazul în care în procesul examinării de fond se constată că denumirea solicitată nu poate fi înregistrată, se emite un aviz de refuz provizoriu de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG, şi se acordă un termen de 2 luni de la data primirii avizului pentru retragerea sau modificarea cererii ori pentru prezentarea contestației la avizul de refuz provizoriu.În funcție de rezultatul examinării se adoptă una din următoarele decizii:decizia de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG.
- 4Pasul 4. Înregistrarea, după caz, a DO, a IG sau a STG/retragerea cererii de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG
În cazul emiterii deciziei de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG în totalitate sau în parte, şi în cazul îndeplinirii condițiilor pentru înregistrarea, după caz, a DO, a IG, sau a STG se înregistrează marca, cu condiţia achitării taxei de înregistrare, după caz, a DO, IG sau STG în termenul stabilit.
Dacă cererea, după caz, a DO, a IG, sau a STG nu îndeplineşte condiţiile pentru înregistrarea, după caz, a DO, a IG, sau a STG, se emite decizia de retragere a cererii, după caz, a DO, a IG, sau a STG.
Notă:
Orice decizie privind cererile de înregistrare, după caz, a DO, a IG, sau a STG, poate fi contestată de către părţi în termen de 2 luni de la data recepţionării ei sau de către persoanele terţe care deţin informaţia referitor la înregistrarea în cauză – în termenul cuprins între data emiterii deciziei şi data înregistrării acestora.