Autorizaţie pentru executarea zborurilor internaționale aferente operațiunilor de transport aerian comercial efectuate prin curse neregulate, cu aterizare/decolare pe/de pe teritoriul Republicii Moldova

Autorizația respectivă reprezintă un act permisiv, emis în condițiile legii de Autoritatea Aeronautică Civilă, prin care se atestă dreptul operatorului aeronavei de a efectua operaţiuni de transport aerian comercial, altele decât cele efectuate prin curse regulate, cu respectarea prevederilor tratatelor internaționale specifice la care Republica Moldova este parte.

Operaţiunile de transport aerian comercial prin curse neregulate includ şi zborurile care nu implică transportul pasagerilor între doua sau mai multe aerodromuri, efectuate pe baze comerciale, cu unul sau mai mulţi pasageri la bord.

În conformitate cu prevederile stabilite în Acordul privind spaţiul aerian comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi statele sale membre, zborurile internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian comercial efectuate prin curse neregulate, cu aterizare/decolare pe/de pe teritoriul Republicii Moldova, efectuate de transportatorii aerieni din Uniunea Europeană, se consideră autorizate dacă pentru zborurile respective operatorul aeronavei a notificat Autorităţii Aeronautice Civile programul de zbor, modificările ulterioare la acesta, tipul şi înmatricularea aeronavelor care vor fi utilizate şi Autoritatea Aeronautică Civilă a comunicat lipsa de obiecţii, în urma verificării corespunderii cerinţelor prevăzute în Acordul privind spaţiul aerian comun menționat.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea cu documentele aferente poate fi depusă online, prin apăsarea butonului ”Solicită” în Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau la ghișeul unic al AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2. Cererea cu documentele aferente poate fi depusă și prin intermediul adresei electronice: dri@caa.gov.md, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

    publicService.channels.2.title

    docx

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și examinarea

    Examinarea cererii și documentelor însoțitoare se realizează de persoana responsabilă, iar în cazul lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, AAC va sista procesul de examinare, informând solicitantul și furnizorul de servicii de navigație aeriană autorizat din Republica Moldova, specificând temeiul suspendării și invocând acțiunile de remediere.

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea/refuzul eliberării

    Eliberarea autorizației se efectuează electronic, prin intermediul SIA GEAP sau la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Secţia cooperare internaţională şi comunicare cu mass-media). Refuzul acordării autorizației se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.