Certificat de zgomot

Certificatul de zgomot este un document emis de Autoritatea Aeronautică Civilă urmare a finalizării procesului certificării de zgomot a aeronavelor nou fabricate / utilizate, înmatriculate în Republica Moldova.

Orice persoană fizică sau juridică pe numele căreia este sau va fi înmatriculată o aeronavă în Republica Moldova sau reprezentantul acesteia este considerată eligibilă în calitate de solicitant al unui certificat de zgomot pentru respectiva aeronavă.

publicService.steps.title

  • 1
    Depunerea cererii

    Solicitantul depune cererea la ghișeul unic AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2 sau prin intermediul adresei electronice: info@caa.gov.md, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

    Fiecare cerere include:

    1) în ceea ce priveşte o aeronavă nouă, următoarele: (i) o declaraţie de conformitate: - eliberată fie în temeiul punctului 21.A.163 litera (b) din Anexa nr. 1 la Regulamentul Regulamentului privind stabilirea cerinţelor şi procedurilor administrative de certificare pentru navigabilitate şi mediu a aeronavelor şi a produselor, pieselor şi echipamentelor aferente, precum şi certificarea organizaţiilor de proiectare şi producţie ; sau - eliberată în temeiul punctului 21.A.130 şi validată de AAC; sau - pentru o aeronavă importată, o declaraţie semnată de autoritatea exportatoare, care certifică faptul că aeronava este conformă cu un proiect aprobat de AAC; şi (ii) informaţiile privind zgomotul, determinate în conformitate cu cerinţele de zgomot aplicabile;

    2) în ceea ce priveşte o aeronavă folosită: (i) informaţiile privind zgomotul, determinate în conformitate cu cerinţele de zgomot aplicabile; şi (ii) înregistrări istorice pentru a stabili standardul de producţie, modificare şi întreţinere a aeronavei.

  • 2
    Procesarea și examinarea

    Examinarea cererii și documentelor depuse se realizează în conformitate cu prevederile Capitolului I Partea 21 din Anexa nr. 1 la Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 468/2019. Procesul de evaluare include următoarele etape: a) analiza documentelor; b) inspecția fizică a aeronavei.

  • 3
    Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    Certificatul de zgomot se eliberează pentru o durată nelimitată, contra semnătură, la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția navigabilitate). Refuzul acordării certificatului de zgomot se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic. În cazul revocării (retragerii), certificatul de zgomot se restituie AAC.

    docx

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.