Certificat de operator de aerodrom/heliport (eliberat conform Regulamentului privind cerinţele administrative referitoare la anumite categorii de aerodromuri, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 737/2020)

Act permisiv, emis de AAC în condițiile legii, care atestă dreptul unei persoane juridice de a opera un aerodrom deschis pentru uz public, inclusiv echipamentele acestuia, în condiții de ordine și siguranţă.

Certificatul respectiv se eliberează solicitanților care intenționează să opereze un aerodrom ce nu asigură proceduri de apropiere sau decolare instrumentală și care : 

1.dețin o pistă pavată de mai puțin de 800 metri,

2.nu deservesc elicoptere și/sau

3.prin care trec mai puțin de 10.000 pasageri pe an,

4.pe care se desfășoară mai puțin de 850 de operațiuni legate de transportul de marfă pe an.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea poate fi depusă online, prin apăsarea butonului ”Solicită” în Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau la ghișeul unic al AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Procesarea și examinarea

    În cadrul procesului de examinare se verifică disponibilitatea întregii informaţii necesare pentru soluţionarea chestiunii ce ţine de certificare. Acest proces presupune, în special: 1.colaborarea cu persoana juridică interesată de obţinerea certificatului, 2.examinarea cererii prezentate cu documentele anexate, inclusiv expertiza manualului, 3.evaluarea mijloacelor şi echipamentelor de aerodrom.

  • 3
    Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    Eliberarea certificatului se efectuează on-line, prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP). Certificatul poate fi eliberat pe suport de hârtie cu semnătura olograf la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția aeroporturi), contra semnăturii aplicate de solicitant în Registrul de evidență a certificatelor eliberate operatorilor de aerodrom și întreprinderilor de deservire la sol. Refuzul acordării certificatului se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic și/sau prin poșta terestră la adresa cunoscută de AAC.

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.