Avizarea construcţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor în zonele supuse servituţii aeronautice

Servitute aeronautică – condiţii, restricţii naţionale şi/sau internaţionale în interesul siguranţei zborului.

În zonele supuse servituţii aeronautice se interzice amplasarea de noi construcţii, instalaţii, obiecte, sisteme inginereşti sau de comunicaţie ori efectuarea de lucrări la acestea fără avizul prealabil eliberat de AAC.

Zonă supusă servituții aeronautice - zonă aferentă aerodromului și echipamentelor serviciilor de navigație aeriană, aflată sub incidența servituții aeronautice.

Serviciul presupune analiza documentaţiei tehnice aferente obiectivelor (orice lucrare, activitate, amenajare, echipament, construcție, obiect) care pot constitui obstacole geometrice sau radioelectrice (electromagnetice) pentru navigaţia aeriană sau care pot afecta siguranţa zborului. AAC exercită controlul tehnic de specialitate asupra acestor obiective din punctul de vedere al conformităţii cu prevederile reglementărilor aeronautice naționale şi internaţionale aplicabile și evaluează impactul acestor obiective asupra siguranţei zborului şi a operaţiunilor aeroportuare. 

publicService.steps.title

  • 1
    Depunerea cererii

    Pentru obținerea avizului, solicitantul depune cerere la ghișeul unic al AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia 80/2, sau la adresa electronică: info@caa.gov.md, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Procesarea și examinarea

    Cererea cu actele anexate se examinează în conformitate cu cerințele Capitolelor 2 - 3 din Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC-AGA-CONSAVIZ ”Eliberarea avizelor pentru amplasarea construcţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor în zonele supuse servituţilor aeronautice”.

  • 3
    Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    Avizul se eliberează solicitantului la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția aeroporturi), contra semnăturii aplicate în Registrul de evidență a avizelor privind amplasarea construcțiilor, instalațiilor și echipamentelor în zonele supuse servituții aeronautice. Avizul poate fi comunicat solicitantului și prin poșta terestră, la adresa cunoscută de AAC. Refuzul acordării avizului se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic și/sau prin poșta terestră la adresa cunoscută de AAC.

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.