Pensie de dizabilitate acordată în baza prevederilor acordurilor internaționale

Acordarea unui drept bănesc persoanei asigurate încadrată într-un grad de dizabilitate severă, accentuată sau medie, ca urmare a unei afecţiuni generale, a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, la confirmarea stagiului de cotizare prevăzut de legislație care a activat legal pe teritoriul unuia dintre statele contractante parte la acordul în domeniul securității sociale, la care Republica Moldova este parte.

Persoana asigurată încadrată într-un grad de dizabilitate accentuată sau medie, ca urmare a unei afecţiuni generale, beneficiază de o pensie de dizabilitate dacă confirmă stagiul de cotizare, în raport cu vârsta la data constatării dizabilităţii și, a activat legal pe teritoriul unuia dintre statele contractante parte la acordul în domeniul securității sociale, la care Republica Moldova este parte.

Conform prevederilor legale ale Republicii Moldova:

până la 23 ani – 2 ani;

23-29 de ani – 4 ani;

29-33 de ani – 7 ani;

33-37 de ani – 10 ani;

37-41 de ani – 13 ani;

peste 41 de ani – 15 ani.

Persoana asigurată încadrată într-un grad de dizabilitate severă, cauzată de o afecțiune generală, beneficiază de o pensie de dizabilitate în raport cu stagiul de cotizare efectiv realizat, dar a cărui durată este de cel puțin 2 ani.

Persoana asigurată încadrată într-un grad de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională beneficiază de o pensie de dizabilitate indiferent de durata stagiului de cotizare. 

Prestat în bază de procură eliberată.

Lista Acordurilor bilaterale la care Republica Moldova este parte, poate fi vizualizată la linkul: https://cnas.gov.md/slidepageview.php?l=ro&idc=519&t=/Relatii-internationale/Acorduri-bilaterale.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii și documentelor necesare

    Cererea se depune:

    1. Pe teritoriul Republicii Moldova:

    - la orice CTAS din raza de domiciliu a solicitantului;

    - la aparatul central al CNAS.

    2. Peste hotarele Republicii Moldova - la Instituția competentă a statului contractant parte la Acord în domeniul securității sociale.

  • 2
    Pasul 2. Prelucrarea documentelor și emiterea deciziei de stabilire/refuz

  • 3
    Pasul 3. Lansarea procesului tehnologic privind plata și transferul surselor financiare în baza listelor emise din SI ”Protecția Socială” prestatorilor serviciilor de plată

  • 4
    Pasul 4. Distribuirea prestaţiei către beneficiar prin modalitatea de plată selectată

    Distribuirea se realizează de către prestatorul de servicii de plată prin modalitatea de plată selectată de beneficiar.

    publicService.channels.5.title

Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.