Înregistrarea decesului
Înregistrarea decesului reprezintă procedura de înregistrare a actului de deces în baza declarației de deces, în termenul și condițiile stabilite de lege. Declarația de deces se face verbal în termen de 3 zile de la data producerii decesului. Acest termen cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația de deces.
Atenţie! Conform art. 339 alin. (1) din Codul contravenţional (Încălcarea legislației privind regimul actelor de stare civilă ), Tăinuirea naşterii ori a decesului sau declararea naşterii ori a decesului cu încălcarea condițiilor sau a termenelor prevăzute de legislație se sancționează cu amendă de la 9 la 21 de unități convenționale. Iar înhumarea sau incinerarea cadavrului fără înregistrarea decesului la organul de stare civilă sau la autoritatea abilitată prin lege în acest sens se sancţionează cu amendă de la 9 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
Au obligația de a face declarația de deces:
- membrii familiei;
- rudele decedatului;
- în lipsa persoanelor enumerate mai sus obligația de a declara decesul le revine colocatarilor, vecinilor, administrației imobilului, medicului sau altă persoană din unitatea sanitară unde s-a produs decesul;
- în cazul decedării persoanei în penitenciar sau într-o instituție de protecție socială, obligația de a face declarația de deces revine administrației instituției respective.
Certificatul de deces se eliberează membrilor familiei sau în cazul lipsei acestora (fapt probat documentar), rudelor persoanei decedate.
În condițiile imposibilității aprecierii calității de persoană îndreptățită la eliberarea certificatului de deces pe numele persoanei decedate (în condițiile neprezentării probelor pertinente), în vederea asigurării exercitării dreptului de a iniţia acţiunea notarială cu privire la deschiderea dosarului succesoral, în conformitate cu dispoziţiile art. 10 din Legea cu privire la organizarea activităţii notariale nr. 69/2016 se statuează dreptul notarului competent de deschiderea procedurii notariale să solicite şi să primească informaţii relevante pentru desfăşurarea activităţii notariale de la autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, instituţii, inclusiv financiare, de la alte organizaţii deţinătoare de registre de stat.
Atenţie! În cazul înregistrării decesului în baza certificatului constatator de deces ce a depășit termenul de un an de la data când s-a produs evenimentul, întocmirea actului de deces are loc în procedura administrativă de înregistrare ulterioară a actului de stare civilă (Serviciul „Înregistrarea ulterioară a actului de stare civilă”).
În anumite cazuri înregistrarea decesului este efectuată cu respectarea condițiilor stabilite pentru reconstituirea actului de stare civilă:
- decesului persoanei represate în baza comunicării Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, indiferent de timpul când a avut loc decesul.
Decesul poate fi înregistrat și în temeiul hotărârii instanței de judecată (de către Serviciul stare civilă, din raza teritorială de competenţă a instanţei judecătoreşti emitente), fiind stabilite următoarele cazuri, după cum urmează:
- hotărârea judecătorească privind constatarea înregistrării decesului (se întocmeşte un act de deces reconstituit);
- hotărârea judecătorească privind constatarea decesului la o anumită dată şi în anumite împrejurări (se întocmeşte un act de deces în ordine de înregistrare curentă dacă constatarea faptului decesului a avut loc înăuntrul termenului de 1 an de la producerea faptului juridic. Dacă constatarea faptului decesului a avut loc după expirarea unui an de la producerea faptului juridic, sistematizarea actelor de deces are loc în registrele actelor întocmite ulterior;
- hotărârea judecătorească privind declararea persoanei decedată (se întocmeşte un act de deces în ordine de înregistrare curentă dacă data stabilită a decesului persoanei declarate decedată a avut loc înăuntrul termenului de 1 an în raport cu data înregistrării actului de deces. Se întocmeşte un act de deces în ordine de înregistrare ulterioară dacă înregistrarea actului de deces se realizează după expirarea unui an de la data stabilită a decesului persoanei declarate decedată. Dacă data nu e stabilită expres, atunci data decesului este data rămânerii definitivă a hotărârii judecătoreşti.
Programarea prealabilă pentru solicitarea serviciilor în subdiviziunile teritoriale ale ASP este disponibilă accesând link-ul: https://programare.asp.gov.md/qwebbook/index.jsp?lang=ro
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii
Actul de deces se întocmește pe baza declarației verbale:
- la ghișeul serviciului stare civilă (inclusiv din cadrul centrului multifuncţional al Agenţiei Servicii Publice) sau primăria localităţii în a cărui rază teritorială: s-a produs decesul; a avut ultimul domiciliu persoana decedată; a fost găsit cadavrul persoanei decedate; se află instituţia care a eliberat actul constatator al decesului.
- la Misiunile diplomatice şi/sau Oficiile consulare ale RM (MDOC) în cazul cînd decesul s-a produs peste hotarele ţării.
- 2Pasul 2. Procesarea și Examinarea
Identificarea declarantului.
Examinarea documentelor prezentate, identificarea şi verificarea actelor de stare civilă ale decedatului, stabilirea conformității/divergenței datelor din actele prezentate şi actele de stare civilă identificate, soluționarea problemei înscrierii corecte a numelui defunctului în cazul constatării divergențelor.
Înregistrarea actului de deces în resursele informaționale şi perfectarea certificatului de deces.
- 3Pasul 3. Perfectarea certificatului
Semnarea actului de stare civilă şi înmânarea certificatului de deces la ghișeul serviciului stare civilă, inclusiv din cadrul centrului multifuncţional al Agenţiei Servicii Publice, primăria localității, în străinătate, la MDOC ale Republicii Moldova.