Înregistrarea divorțului

Înregistrarea divorțului se realizează în temeiul:

a) declaraţiei comune a soţilor privind divorţul;   

b) declaraţiei unuia dintre soţi privind divorţul şi hotărârea (sentinţa) judecătorească - dacă celălalt soţ este:

  • supus unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei;
  • declarat dispărut;
  • condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani;

c) hotărârii instanţei judecătoreşti cu privire la desfacerea căsătoriei;

d) încheierii notariale de desfacere a căsătoriei prin acordul soților.  

Înregistrarea divorţului pe baza declaraţiei comune a soţilor.

Înregistrarea divorțului în baza acordului comun al soţilor se realizează în cazurile în care între aceștia nu există litigii referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educația și domiciliul copiilor minori comuni sau la întreținerea unuia dintre soți.

Înregistrarea divorțului reprezintă un act personal.

Prestarea serviciului presupune prezența fizică, cel puțin a unuia dintre soți, în două etape, în fața serviciului stare civilă, a persoanelor interesate: la depunerea declarației de divorț și înregistrarea actului de divorț. La înregistrarea divorțului se întocmește actul de divorț, care se semnează de către declaranți și se autentifică de către persoana responsabilă de înregistrarea divorțului, aplicându-se sigiliul. Pe baza actul de divorţ se eliberează pentru fiecare dintre foștii soți certificatul de divorț. 

Dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a se prezenta personal la organul de stare civilă pentru a depune declaraţia de divorţ, dorinţa acestuia poate fi expusă într-o declaraţie separată. În acest caz, declarația va fi autentificată de notar.

Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei.

Absenţa nemotivată a unuia dintre soți la înregistrarea divorţului nu împiedică desfacerea căsătoriei.

Înregistrarea divorţului pe baza declaraţiei unuia dintre soţi.

Înregistrarea divorţului va avea loc în prezenţa solicitantului, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei de divorţ, în cazurile prevăzute legal.

Înregistrarea divorţului în temeiul unei hotărâri judecătorești

Înregistrarea divorțului se realizează, din oficiu, în termen de 3 zile de la data primirii copiei de pe hotărârea judecătorească privind desfacerea căsătoriei, rămasă definitivă. Rubricile actului de divorţ se completează, în măsura posibilităţilor, conform hotărârii judecătoreşti şi certificatului de căsătorie remis de către instanţa judecătorească.

La adresarea foştilor soţi în vederea primirii certificatului de divorţ, organul de stare civilă va finaliza perfectarea actului respectiv (prin completarea actului de divorț) și va elibera certificatul de divorţ.

Dacă actul de divorţ a fost întocmit în baza copiei hotărîrii instanţei judecătoreşti privind desfacerea căsătoriei, se permite completarea actului de divorţ la cererea unei persoane împuternicite care prezintă procura, cu indicarea acţiunii concrete (privind desfacerea căsătoriei), prevăzîndu-se şi numele ales de mandant la înregistrarea divorţului, dacă acesta este în drept să revină la numele de pînă la căsătorie.

Competența teritorială la înregistrarea divorțului la serviciul stare civilă este determinate de raza teritorială unde îşi au domiciliul ambii sau unul dintre soţi ori de organul de stare civilă unde a fost înregistrată căsătoria.

Înregistrarea divorţului în temeiul hotărârii judecătoreşti privind desfacerea căsătoriei are loc la organul de stare civilă din raza teritorială a instanţei judecătoreşti respective.

Programarea prealabilă pentru solicitarea serviciilor în subdiviziunile teritoriale ale ASP este disponibilă accesând link-ul: https://programare.asp.gov.md/qwebbook/index.jsp?lang=ro

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea cu privire la desfacerea căsătoriei se depune prin următoarele modalități:

    1) la serviciul stare civilă, inclusiv din cadrul Centrului multifunctional al Agenţiei Servicii Publice din raza teritorială unde îşi au domiciliul ambii sau unul dintre soţi ori la organul de stare civilă unde a fost înregistrată căsătoria, pentru cazurile desfacerii căsătoriei prin accord comun;

    2) la instanţa judecătorească, în cazul lipsei acordului soţilor pentru înregistrarea divorţului prin accord comun sau în cazul imposibilităţii unuia dintre soţi de a se adresa la organul de stare civilă;

    3) la msiunile diplomatice şi/sau oficiile consulare (MDOC) ale RM, pentru cazurile divorţului prin accord comun şi a domicilierii sau aflării temporare ale cetăţenilor Republicii Moldova în străinătate (statul de reşedinţă al solicitantului în străinătate).

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Achitarea tarifului pentru serviciul solicitat prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay.

    În conformitate cu prevederile art. 3 lit. b) al Legii taxei de stat nr. 213/2023, la înregistrarea divorţului se încasează taxa de stat, ţinând cont inclusiv de prevederile dispozitivului hotărârii judecătoreşti în această privinţă (pentru cazurile divorţului pronunţat judiciar), expuse în anexa nr.2 la Legea menționată.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea și Examinarea

    Verificarea şi examinarea documentelor prezentate de către declaranţi.

    Identificarea actelor de stare civilă în fondul de arhivă al registrelor de stare civilă (naştere, căsătorie). 

    Verificarea existenței/lipsei în resursele informaționale a actului de stare civilă cu privire la același fapt juridic, întocmit anterior.

    Confruntarea şi verificarea datelor personale (inclusive din dispozitivul hotărârii judecătorești/încheierii notarului), cu datele din actele de stare civilă identificate în fondul de arhivă.

    Verificarea prezenței soților la înregistrarea divorțului prin accord comun (actele ce justifică neprezentarea soțului/declarația in care soțul își exprimă consimţămîntul la desfacerea căsătoriei în absenţa sa)

    Înregistrarea actului de divorț în sistemele informaţionale şi emiterea certificatelor de divorț.

  • 4
    Pasul 4. Semnarea actelor de divorţ şi înmânarea certificatelor de divor

    Semnarea actelor de divorţ şi înmânarea certificatelor de divorț: la ghişeul SSC, inclusiv din cadrul centrului multifuncțional al Agenţiei Servicii Publice, iar în străinătate, la MDOC ale Republicii Moldova, pentru cazurile divorţului prin accord comun.

publicService.disclaimerAgenția Servicii Publice
Agenția Servicii Publice
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.