Înregistrarea căsătoriei la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova

Înregistrarea căsătoriei reprezintă un act personal, care nu poate fi realizat prin împuternicire de către o altă persoană. Numai căsătoria încheiată la organele de stat cu atribuții de înregistrare a actelor de stare civilă generează drepturile și obligațiile de soți prevăzute de lege.

Prestarea serviciului presupune prezența fizică, în două etape, în fața autorității competente, a persoanelor care doresc să înregistreze căsătoria:

  • la prezentarea actelor necesare și achitarea taxei cât și completarea declarației de înregistrare a căsătoriei;
  • la prezentarea pentru oficiere și înmânarea certificatului.

La înregistrarea căsătorie se întocmește actul de căsătorie, care se semnează obligatoriu, de către declaranți și se autentifică de către persoana responsabilă de înregistrarea căsătoriei, aplicându-se sigiliul. În baza actului de căsătorie soților li se eliberează certificatul de căsătorie. Încheierea căsătoriei se face în prezența persoanelor care se căsătoresc, după expirarea unui termen de cel puțin o lună din momentul depunerii de către ele a declarației de căsătorie. Termenul maximal ce se stabilește pentru încheierea căsătoriei nu va depăși două luni de la data depunerii declarației de căsătorie.


*Pentru a afla mai multă informație despre serviciul solicitat, contactați misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care vă aflați.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Pas 1 Depunerea cererii

    Depunerea declarației de căsătorie și a documentelor necesare la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care vă aflați.

  • 2
    Pas 2 Achitarea taxei

    Achitarea taxei consulare

  • 3
    Pas 3 Examinarea cererii

    Examinarea cererii de către funcționarul consular

  • 4
    Pas 4 Înregistrarea și înmânarea certificatului de căsătorie

    Înregistrarea actului de căsătorie și înmânarea certificatului de căsătorie la sediul misiunii diplomatice sau a oficiului consular la care a fost depusă solicitarea.

Informația din această pagină este oferită de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiMinisterul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Mai multe
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.