Recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate

Serviciul public de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate presupune evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului de studii și/sau a calificării profesionale menționate în actul de studii obținut în străinătate și evaluarea curriculumului parcurs până la eliberarea actului de studii, prin compatibilizarea lui cu sistemul național de învățământ, care se poate finaliza cu eliberarea Certificatului de recunoaștere și echivalare, ce conferă titularului dreptul la continuarea studiilor și/sau la accesul pe piața muncii, în conformitate cu cadrul normativ.

Serviciul public de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate poate fi solicitat de către:a) titularul actului de studii;b) ruda de gradul I al titularului actului de studii, cu prezentarea actului confirmativ;c) reprezentantul legal al copilului minor;d) altă persoană fizică cu procură notarială;e) reprezentantul instituției de învățământ din Republica Moldova.

Actele de studii supuse recunoașterii vor fi autentificate cu Apostila de la Haga, în cazul când au fost emise în unul dintre statele părți ale Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga din 5 octombrie 1961, iar în cazul celorlalte state emitente ale actelor de studii - cu legalizare consulară. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă doar în cazurile prevăzute de legislația Republicii Moldova.

Lista statelor şi modul de recunoaștere a actelor oficiale emise de către autoritățile altor state pentru a fi utilizate în Republica Moldova şi a actelor oficiale emise de către autoritățile Republicii Moldova pentru a fi utilizate în străinătate poate fi consultată aici. Programare on-line în vederea depunerii dosarului se face la această adresă

Formulare utile: Cererea poate fi descărcată de pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării sau se generează în momentul depunerii la sediul CTICE


publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Depunerea cererii la ghișeul CTICE pe adresa: or. Chișinău, str. Alecu Russo, 1, etaj 7, bir. 77-C

  • 2
    Pasul 2. Verificarea documentelor depuse

    Se verifică completitudinea și corectitudinea setului de documente. În cazul, în care se constată că dosarul nu cuprinde toate documentele prevăzute, se înștiințează solicitantul în scris, prin serviciile poștale sau poștă electronică. Dosarul se completează de către solicitant în termen de cel mult un (1) an, de la data primirii înștiințării, în caz contrar, MEC clasează dosarul, urmând ca procedura de recunoaștere și echivalare să fie reluată în baza depunerii unui nou dosar.

  • 3
    Pasul 3. Înregistrarea documentelor depuse

    Scanarea documentelor prezentare și introducerea imaginilor acestora în aplicația de evidență

  • 4
    Pasul 4. Procesarea și evaluarea actelor

    Procedura de evaluare a actelor de studii se face referitor la: - apartenența actului de studii la categoria actelor eliberate în sistemul de învățământ în țara de origine; - statutul instituției de învățământ în statul de origine; - dreptul la continuarea studiilor în statul de origine; - nivelul calificării corespunzător actului de studii; - domeniul de studii/de formare profesională, calificarea profesională; - tipul programului de studii/programului de formare profesională; - numărul de credite transferabile/durata studiilor; - conținutul curriculum-ului /rezultatele învățării. În cazul în care există diferențe substanțiale în rezultatele învățării din programul de studii și/sau durata studiilor, se propun măsuri compensatorii: perioade de studii compensatorii, examene de diferență, teste de cunoștințe, probe practice, stagii de practică. Decizia privind recunoașterea și echivalarea actului de studii se confirmă prin eliberarea Certificatului de recunoaștere și echivalare, care determină accesul la nivelul următor de studii, și, după caz, condițiile de acces.

  • 5
    Pasul 5. Eliberarea certificatului de recunoaștere

    Eliberarea certificatului de recunoaștere la ghișeul CTICE

Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.