Depunerea cererii divizionare, inclusiv examinarea formală și publicarea cererii

În cazul în care cererea de brevet sau de brevet de invenţie de scurtă durată, este neunitară la cerere ea poate fi divizată.

Cererea de brevet trebuie să se refere numai la o singură invenţie sau la un grup de invenţii legate între ele astfel încât să formeze un singur concept inventiv. Dacă cererea de brevet nu îndeplineşte această condiţie, solicitantul poate depune o cerere divizionară prin divizarea oricărei cereri de brevet anterioare, aflate în procedura de examinare la AGEPI până la data expedierii hotărârii de acordare a brevetului sau de respingere a cererii.

Cererea divizionară păstrează data de depozit a cererii iniţiale şi orice dată de prioritate a cererii iniţiale.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii divizionare

    Cererea se depune: 

    -   on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); 

    -   la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, MD-2024, Chișinău, Republica Moldova;

    -   prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    Notă:

    1. Formularul de depunere a cererii de brevet de invenție

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-01-BI-001-E-03-0209.doc)

    2. Ghid de completare a formularului cererii (https://agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-093.pdf)

    3. Formularul de depunere a cererii de deschidere a fazei naţionale conform procedurii Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor (PCT)

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-01-BI-003-E-03-0211.doc)

    4. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru întreprinderile mici și mijlocii

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-017-E-01-0839.doc)

    5. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru persoanele fizice

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-016-E-01-0837.doc)

    6. După caz, formularul de depunere a declaraţiei pe propria răspundere pentru întreprinderile mici și mijlocii nou-înregistrate

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-140-E-01-0840.doc)

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat:

    - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); 

    - direct la ghișeu;

    - prin transfer bancar.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea și Examinarea formală

    În urma recepționării cererii de către AGEPI, se verifică documentele depuse și se examinează respectarea condițiilor pentru depunerea cererii divizionare, care se află în rubrica VII din formularul cererii de brevet de invenție și a cererii de depunere a cererii de brevet de invenție de scurtă durată, precum și în rubrica VI din formularul cererii de deschidere a fazei naţionale conform procedurii Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor (PCT). Dacă în urma examinării formale se constată că cererea corespunde cerințelor Legii nr. 50/2008 şi Regulamentului nr. 528/2009 privind procedura de depunere și examinare a cererii de brevet de invenție și de eliberare a brevetului (în continuare – Regulament nr. 528/2009), cererea se înscrie în Registrul național de cereri de brevet de invenţie și se include în examinarea preliminară.

    În cazul în care, cererea nu îndeplinește condițiile de depunere se notifică solicitantul, urmare a căreia, dacă se remediază neajunsurile, cererea se include în examinarea preliminară, iar dacă nu se remediază neajunsurile, se emite o hotărâre prin care cererea se consideră nedepusă.

    Notă: Orice hotărâre privind cererea de brevet de invenție poate fi contestată la Comisia de Contestații a AGEPI de către orice persoană care este afectată de hotărâre în termen de 2 luni de la data expedierii hotărârii.


  • 4
    Pasul 4. Examinarea preliminară și publicarea cererii

    Examinarea preliminară verifică respectarea cerințelor Legii nr. 50/2008 şi Regulamentului nr. 528/2009. Dacă sunt respectate cerințele referitoare la examinarea preliminară, cererea se include în examinarea de fond, iar în cazul nerespectării cerințelor se notifică solicitantul pentru remedierea neajunsurilor. Dacă neajunsurile se remediază, cererea se include în examinarea de fond.

    Publicarea cererii se efectuează în condițiile art. 49 din Legea 50/2008, la această etapă se publică rezumatele în RO, RU și EN în BOPI.

  • 5
    Pasul 5. Examinarea de fond

    Examinarea de fond a cererii se efectuează în vederea respectării condițiilor de brevetabilitate a invenției prevăzute la art. 8, 10 și 11 din Legea nr. 50/2008, precum și îndeplinirea tuturor condițiilor pentru efectuarea examinării de fond prevăzute de Legea nr. 50/2008 și de Regulamentul nr. 528/2009.

    Dacă, în procesul examinării de fond, se identifică iregularități, se notifică solicitantul pentru remedierea acestora, și se acordă un termen de 3 luni din data expedierii notificării. În cazul în care se remediază iregularitățile, examinarea de fond continuă, iar dacă nu se prezintă niciun răspuns, procedura de examinare se suspendă, fapt care se notifică solicitantului, și se acordă un nou termen de 6 luni de repunere în termenul omis cu prezentarea răspunsului și a taxei de repunere în termenul omis.

    Dacă invenția nu îndeplinește condițiile prevăzute de legislația națională, se întocmește avizul de respingere a cererii de brevet de invenție, cu indicarea și argumentarea tuturor motivelor de respingere, care se expediază solicitantului, şi se acordă un termen de 3 luni din data expedierii avizului pentru prezentarea unui răspuns cu argumente întemeiate împotriva obiecțiilor expuse în aviz.

    Dacă invenția îndeplinește condițiile prevăzute de legislația națională, se întocmește avizul pentru coordonarea textului final al documentelor, care se expediază solicitantului, şi se acordă un termen de 3 luni din data expedierii avizului pentru restituirea documentelor cererii de brevet, purtând acordul solicitantului, sau pentru prezentarea materialelor suplimentare necesare cu eventualele observaţii şi/sau propuneri de modificare.

    În funcție de rezultatul examinării de fond a cererii de brevet de invenție, AGEPI adoptă una din următoarele hotărâri:

    1. de retragere a cererii de brevet de invenție; sau
    2. de respingere a cererii de brevet de invenție; sau
    3. de acordare a brevetului de invenție.

    Notă: Orice hotărâre privind cererea de brevet de invenție poate fi contestată la Comisia de Contestații a AGEPI de către orice persoană care este afectată de hotărâre în termen de 2 luni de la data expedierii hotărârii.

    Formularul cererii de examinare a contestației (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-07-CC-015-E-03-0413.doc)

    Formularul de depunere a cererii de examinare de fond (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-01-BI-004-E-02-0212.doc)

  • 6
    Pasul 6. Eliberarea brevetului, inclusiv tipărirea fasciculului de brevet

    În cazul emiterii hotărârii de acordare a brevetului de invenție, şi în cazul în care nu au fost făcute opoziții și/sau contestații împotriva hotărârii de acordare a brevetului, AGEPI eliberează și tipărește fasciculul de brevet, cu condiţia achitării taxelor de eliberare și menținere în vigoare a brevetului. Totodată, brevetul eliberat se publică.

    Notă:

    În cazul când brevetul este modificat urmare a limitării brevetului, AGEPI publică, după plata taxei stabilite, un nou fascicul de brevet conţinând, în formă modificată, descrierea, revendicările şi, după caz, desenele.

    În cazul în care titularul renunţă la brevet, inventatorul are dreptul preferenţial de a depune o cerere pentru obţinerea acestui brevet pe numele său, cu condiţia achitării taxei pentru înscrierea modificării corespunzătoare în Registrul Naţional de Brevete de Invenţie şi taxei de tipărire și eliberare a unui nou fascicul de brevet.

    Formularul de prestare servicii

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/????.doc[CN1] )

    Notă:

    Pentru înregistrarea cererilor internaţionale în vederea brevetării invenţiilor în alte state, în conformitate cu prevederile PCT, AGEPI acţionează în calitate de oficiu receptor. În urma recepționării cererii internaţionale se examinează respectarea condițiilor prevăzute de Regulamentul PCT și Regulamentul nr. 528/2009.

    Dacă cererea internaţională nu întrunește toate condițiile prevăzute, AGEPI notifică solicitantul despre necesitatea de a remedia iregularitățile. Dacă nu se remediază iregularitățile, cererea internaţională se consideră retrasă, exemplarul înregistrat al cererii fiind transmis la Biroul Internaţional OMPI împreună cu notificarea de retragere.

    Dacă cererea internațională îndeplinește condițiile prevăzute, AGEPI atribuie cererii număr de depozit internaţional și trimite cererea internaţională la Biroul Internaţional OMPI şi la Administraţia de Documentare Internaţională.  [CN1]Urmeaza a fi creat si aprobat un formular, acesta la moment nu exista

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.