Prelungirea protecției invenției prin brevet de invenție de scurtă durată

Titularii brevetelor de invenţie de scurtă durată au posibilitatea de aşi prelungi drepturile exclusive asupra invenţiei încă pentru o perioadă de 4 ani.

Brevetul de invenție de scurtă durată prelungit, acordă titularului dreptul exclusiv de exploatare a invenției pe întreaga sa durată de protecție, adică pe o perioadă suplimentară de 4 ani. Brevetul îi acordă titularului dreptul de a interzice terţilor care nu au acordul său efectuarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a acţiunilor precum, fabricarea, oferirea spre vânzare, vânzarea, folosirea, transportarea, importul, alt mod de punere în circulație sau stocarea în aceste scopuri a produsului care constituie obiectul brevetului, etc.

Titularul de brevet poate prezenta la AGEPI o cerere de prelungire a termenului de valabilitate a brevetului de scurtă durată pentru o perioadă de cel mult 4 ani, cu condiţia că titularul va solicita la AGEPI efectuarea cercetării documentare a stadiului tehnicii conform art. 8 şi întocmirea unui raport de documentare însoţit de o opinie privind brevetabilitatea referitoare la invenţia care face obiectul brevetului şi va achita taxa respectivă de prelungire, dar nu mai devreme de un an şi nu mai tîrziu de 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a brevetului de scurtă durată.

Persoanele fizice şi juridice care au domiciliul sau sediul în Republica Moldova acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant, împuternicit prin procură.

Persoanele fizice sau juridice care nu au domiciliul sau sediul în Republica Moldova trebuie să fie reprezentate de un mandatar autorizat şi să acţioneze prin intermediul acestuia, cu excepţia depunerii cererii de brevet, plății taxelor și depunerii unei cereri anterioare.

În cazul în care se constată că, luînd în considerare rezultatele cercetării documentare, brevetul şi invenţia care face obiectul acestuia:

a) satisfac cerinţele prezentei legi, se va adopta hotărîrea privind prelungirea termenului de valabilitate a brevetului;

b) nu satisfac cerinţele prezentei legi, se varespinge cererea de prelungire a termenului de valabilitate a brevetului.

Hotărîrea de prelungire a termenului de valabilitate a brevetului de invenţie de scurtă durată în formă iniţială sau modificată cu textul revendicărilor acceptate se expediază titularului, menţiunea respectivă se publică în BOPI şi se înscrie după publicare în Registrul Naţional de Brevete de Invenţie de scurtă durată. AGEPI, în termen de 2 luni după publicarea menţiunii privind hotărîrea conform pct. 397 din prezentul Regulament în BOPI şi achitarea taxei stabilite conform Hotărîrii Guvernului nr.774 din 13 august 1997, retipăreşte şi expediază titularului o nouă fasciculă de brevet de invenţie de scurtă durată care va include suplimentar raportul de documentare.

În vederea eliberării brevetului, titularul trebuie să achite taxele de eliberare şi menţinere în vigoare a brevetului, începând de la data depozitului pentru fiecare an, inclusiv pentru anul în care se eliberează brevetul. Organizațiile din sfera științei și inovării sunt scutite de plata tarifelor pentru menținerea în vigoare a brevetelor pentru primii 5 ani.

Taxele de menţinere în vigoare pot fi plătite ulterior în decurs de 6 luni de la data termenului omis, cu o majorare de 50%.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii de prelungire

    Cererea se depune: -  on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); - la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1,MD-2024, Chișinău, Republica Moldova; -  prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    Notă:

    1. Formularul de depunere a cererii de prelungire a protecției invenției prin brevet de invenție de scurtă durată

    ( https://www.agepi.gov.md/ro/formulare/inventions/ F-01-BI-011-E-02-0219)


    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat:

    - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); 

    - direct la ghișeu;

    - prin transfer bancar.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Examinarea

    În urma recepționării cererii de prelungire a brevetului de invenție de scurtă durată către AGEPI, se efectuează cercetarea documentară a stadiului tehnicii conform art. 8 şi se întocmește un raport de documentare însoţit de o opinie privind brevetabilitatea referitoare la invenţia care face obiectul brevetului. 

  • 4
    Pasul 4. Publicarea şi eliberarea brevetului de invenţie de scurtă durată prelungit

    Publicarea și eliberarea se efectuează cu respectarea cerințelor Legii nr. 50/2008 şi Regulamentului nr. 528/2009. În BOPI, AGEPI publică rezumatele în RO, RU și EN. AGEPI, în termen de 2 luni după publicarea menţiunii privind hotărîrea conform pct. 397 din Regulament şi achitarea taxei stabilite conform Hotărîrii Guvernului nr.774 din 13 august 1997, retipăreşte şi expediază titularului o nouă fasciculă de brevet de invenţie de scurtă durată care va include suplimentar raportul de documentare. În cazul în care titularul renunţă la brevet, inventatorul are dreptul preferenţial de a depune o cerere pentru obţinerea acestui brevet pe numele său, cu condiţia achitării taxei pentru înscrierea modificării corespunzătoare în Registrul Naţional de Brevete de Invenţie şi taxei de tipărire și eliberare a unui nou fascicul de brevet. 

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.