Validarea brevetului European în RM

Titularii brevetelor Europene au posibilitate de a valida efectele brevetelor europene în RM.

Brevetul de invenție european validat, acordă titularului dreptul exclusiv de exploatare a invenției pe întreaga sa durată de protecție. Brevetul european validat îi acordă titularului dreptul de a interzice terţilor care nu au acordul său efectuarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a acţiunilor precum, fabricarea, oferirea spre vânzare, vânzarea, folosirea, transportarea, importul, alt mod de punere în circulație sau stocarea în aceste scopuri a produsului care constituie obiectul brevetului, etc.

Orice persoană fizică sau juridică poate solicita validarea brevetului european în RM, prin depunerea la AGEPI a unei cereri de publicare a brevetului european. 

Persoanele fizice şi juridice care au domiciliul sau sediul în Republica Moldova acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant, împuternicit prin procură.

Persoanele fizice sau juridice care nu au domiciliul sau sediul în Republica Moldova trebuie să fie reprezentate de un mandatar autorizat şi să acţioneze prin intermediul acestuia, cu excepţia depunerii cererii de publicare, plății taxelor. 

O cerere de brevet european publicată va conferi provizoriu aceeaşi protecţie de care beneficiază o cerere de brevet naţional publicată, de la data la care o traducere în limba română a revendicărilor din cererea de brevet european publicată va fi făcută publică de către AGEPI

În termen de 3 luni de la data la care a fost publicată menţiunea privind eliberarea brevetului european, titularul brevetului va depune la AGEPI, pentru publicare, traducerea în limba de română a fasciculului de brevet şi va achita taxa pentru publicare. Dacă, în urma unei opoziţii sau a unei cereri de limitare depuse la OEB, brevetul european este menţinut într-o formă modificată, în termen de 3 luni de la data publicării menţiunii privind hotărîrea de menţinere a brevetului european în formă modificată sau de limitare, titularul brevetului va depune la AGEPI traducerea în limba de română a revendicărilor modificate şi va plăti taxa pentru publicare. În cazul în care textul fasciculului de brevet şi al revendicărilor conţine semne de referinţă folosite în desene, aceste desene se vor ataşa la traducerea menţionată. Dacă sînt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, AGEPI va publica, orice traducere depusă în termen şi va înscrie brevetul european validat în Registrul naţional de brevete. AGEPI certifică, la solicitare, validarea brevetului european în Republica Moldova conform legii. Dacă traducerea nu este depusă în termen sau dacă taxa nu se plăteşte în termenul stabilit, brevetul european validat este considerat nevalabil ab initio. Traducerea totuşi poate fi depusă într-un termen suplimentar de 3 luni de la expirarea termenului stabilit, cu condiţia achitării unei plăţi suplimentare de 100% la taxa de publicare. Pentru menţinerea în vigoare a brevetului european validat se plătesc taxe anuale în conformitate cu art. 93.

AGEPI eliberează titularului, la solicitare și cu condiția achitării taxei stabilite, un certificat privind validarea brevetului european în termen de 2 luni de la data publicării traducerii prevăzute în pct. 456 din Regulament. Certificatul cuprinde diploma de certificat, semnată de directorul general al AGEPI, la care se anexează pagina de titlu, conținînd datele bibliografice și rezumatul, precum și traducerea în limba de stat a fascicolului de brevet european, care cuprinde descrierea, revendicările, desenele și, după caz, raportul de documentare.


publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii de brevet de invenție

    Cererea se depune: -  on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); - la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1,MD-2024, Chișinău, Republica Moldova; -  prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    Notă:

    1. Formularul de depunere a cererii de brevet de invenție

    Poate fi regăsit la adresa - https://www.agepi.gov.md/ro/formulare/inventions, selectînd formularul - F-01-BI-076-E-02-0658

    2. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru întreprinderile mici și mijlocii

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-017-E-01-0839.doc)

    3. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru persoanele fizice

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-016-E-01-0837.doc)

    4. După caz, formularul de depunere a declaraţiei pe propria răspundere pentru întreprinderile mici și mijlocii nou-înregistrate

    (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-140-E-01-0840.doc)

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat: - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); - direct la ghișeu; - prin transfer bancar.

  • 3
    Pasul 3. Procesarea, Publicarea şi Certificarea

    În termen de 3 luni de la data la care a fost publicată menţiunea privind eliberarea brevetului european, titularul brevetului va depune la AGEPI, pentru publicare, traducerea în limba de stat a fasciculului de brevet şi va achita taxa stabilită pentru publicare.

    Dacă, în urma unei opoziţii sau a unei cereri de limitare depuse la OEB, brevetul european este menţinut într-o formă modificată, în termen de 3 luni de la data publicării menţiunii privind hotărîrea de menţinere a brevetului european în formă modificată sau de limitare, titularul brevetului va depune la AGEPI traducerea în limba de stat a revendicărilor modificate şi va plăti taxa stabilită pentru publicare. În cazul în care textul fasciculului de brevet şi al revendicărilor conţine semne de referinţă folosite în desene, aceste desene se vor ataşa la traducere. Dacă sînt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, AGEPI în termen de 3 luni, va publica, orice traducere depusă în termen şi va înscrie brevetul european validat în Registrul naţional de brevete. AGEPI va certifică, la solicitare, validarea brevetului european în Republica Moldova conform legii.

    AGEPI eliberează titularului, la solicitare și cu condiția achitării taxei stabilite, un certificat privind validarea brevetului european în termen de 2 luni de la data publicării traducerii prevăzute în pct. 456 din Regulament. Certificatul cuprinde diploma de certificat, semnată de directorul general al AGEPI, la care se anexează pagina de titlu, conținînd datele bibliografice și rezumatul, precum și traducerea în limba de stat a fascicolului de brevet european, care cuprinde descrierea, revendicările, desenele și, după caz, raportul de documentare.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.