Înregistrarea indicaţiei geografice, denumirii de origine, specialităţii tradiţionale garantate

În calitate de indicație geografică (în continuare - IG), denumire de origine (în continuare - DO) poate fi înregistrată denumirea geografică a unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat (ex. CODRU, Ştefan Vodă), care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune, localitate, loc determinat. 

În calitate de specialitate tradițională garantată (în continuare - STG), poate fi înregistrat doar un produs agricol sau alimentar care este obținut din materie primă tradiţională sau care se caracterizează printr-o compoziţie tradiţională sau printr-un mod de producere şi/sau de prelucrare ce corespunde unui tip tradiţional de producere şi/sau de prelucrare.

Înregistrarea poate fi solicitată doar de un grup care este în drept să depună o cerere de înregistrare a unei DO, a unei IG, sau a unei STG (persoana fizică sau juridică, ori autoritatea competentă poate fi asimilată unui grup).

- Persoanele fizice sau juridice care au domiciliul sau sediul principal, sau o întreprindere industrială ori comercială efectivă şi funcţională în Republica Moldova acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit printr-o procură. 

- Persoanele fizice sau juridice care nu au nici domiciliul, nici sediul principal, nici o întreprindere industrială ori comercială efectivă şi funcţională în Republica Moldova vor fi reprezentate în faţa AGEPI, în orice procedură stabilită de prezenta lege, de un mandatar autorizat împuternicit printr-o procură. 

Notă:

Informația detaliată cu referire la înregistrarea IG, DO, STG poate fi accesată la adresa: https://agepi.gov.md/ro/gi-ao-tsg/despre

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea se depune:

    -   on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/);

    -   prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    -   la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, MD-2024, Chișinău, Republica Moldova;

    Notă: 1. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei indicații geografice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-IG-001-E-04-0044.doc)

    2. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a unei indicații geografice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2146_0044.pdf)

    3. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei denumiri de origine (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-DO-001-E-04-0045.doc)

    4. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a unei denumiri de origine (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2147_0045.pdf)

    5. Formularul de depunere a cererii de înregistrare a unei specialități tradiționale garantate (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-ST-001-E-04-0046.doc)

    6. Ghid de completare a formularului cererii de înregistrare a specialități tradiționale garantate (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2148_0046.pdf

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul se achită: -  prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); 

    -  direct la ghișeu; -  prin transfer bancar;

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea şi Examinarea

    În urma recepționării cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG se examinează respectarea condițiilor pentru atribuirea datei de depozit, inclusiv examinarea celorlalte condiții de depunere a cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG. Dacă în urma examinării respectării condițiilor de depunere a cererii, după caz, a DO, a IG sau a STG se constată că cererea corespunde cerințelor Legii nr. 66/2008 privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate (în continuare - Legea nr. 66/2008) şi Regulamentului privind procedura de depunere, examinare și înregistrare a indicațiilor geografice, a denumirilor de origine și a specialităților tradiționale garantate, datele privind cererea, după caz, a DO, a IG sau a STG se publică în BOPI.În cazul în care, cererea, după caz, a DO, a IG sau a STG nu îndeplinește condițiile de depunere se emite o decizie prin care cererea se consideră nedepusă sau retrasă.Examinarea de fond include: a) examinarea opozițiilor terților, dacă este cazul; b) examinarea privind motivele de refuz specificate în art. 7 din Legea nr. 66/2008.În cazul în care în procesul examinării de fond se constată că denumirea solicitată nu poate fi înregistrată, se emite un aviz de refuz provizoriu de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG, şi se acordă un termen de 2 luni de la data primirii avizului pentru retragerea sau modificarea cererii ori pentru prezentarea contestației la avizul de refuz provizoriu.În funcție de rezultatul examinării se adoptă una din următoarele decizii:decizia de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG în totalitate sau în parte, ori de respingere a cererii de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG. 

  • 4
    Pasul 4. Înregistrarea, după caz, a DO, a IG sau a STG/retragerea cererii de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG

    În cazul emiterii deciziei de înregistrare, după caz, a DO, a IG sau a STG în totalitate sau în parte, şi în cazul îndeplinirii condițiilor pentru înregistrarea, după caz, a DO, a IG, sau a STG se înregistrează marca, cu condiţia achitării taxei de înregistrare, după caz, a DO, IG sau STG în termenul stabilit. 

    Dacă cererea, după caz, a DO, a IG, sau a STG nu îndeplineşte condiţiile pentru înregistrarea, după caz, a DO, a IG, sau a STG, se emite decizia de retragere a cererii, după caz, a DO, a IG, sau a STG.

    Notă:

    Orice decizie privind cererile de înregistrare, după caz, a DO, a IG, sau a STG, poate fi contestată de către părţi în termen de 2 luni de la data recepţionării ei sau de către persoanele terţe care deţin informaţia referitor la înregistrarea în cauză – în termenul cuprins între data emiterii deciziei şi data înregistrării acestora.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.