Reînnoirea valabilității certificatului de înregistrare a desenului şi modelului industrial

Înregistrarea desenului şi modelului industrial (în continuare - DMI) conferă titularului dreptul exclusiv de utilizare şi de interzicere a utilizării DMI de către terţi, fără acordul titularului pe întregul termen de valabilitate a DMI.

Înregistrarea DMI poate fi reînnoită pentru mai multe perioade de cîte 5 ani, pînă la maximum 25 de ani de la data de depozit, şi anume cu 6 luni înainte de expirarea dreptului la DMI.

Reînnoirea valabilităţii certificatului de înregistrare a DMI poate fi solicitată de către titular sau oricare altă persoană împuternicită în mod expres de către acesta prin depunerea cererii de reînnoire a înregistrării DMI (în continuare - cerere) la AGEPI.

-  Persoanele fizice şi juridice cu domiciliul, respectiv sediul, în Republica Moldova, care au dreptul să obţină protecţia legală a unui desen şi model industrial, acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant, împuternicit prin procură.

-  Persoanele fizice şi juridice cu domiciliul, respectiv sediul, permanent în străinătate acţionează în faţa AGEPI doar  printr-un mandatar autorizat din Republica Moldova.

-  În cazul în care o persoană juridică străină este afiliată cu o persoană juridică cu domiciliul, respectiv sediul, în Republica Moldova, prima poate acţiona în faţa AGEPI prin intermediul persoanei afiliate sau al reprezentantului acesteia, împuternicit printr-o procură.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii de reînnoire a înregistrării desenului/modelului industrial

    Cererea se depune: on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); -  la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, MD-2024, Chișinău, Republica Moldova; prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    Notă: 1. Formularul cererii de reinnoire a certificatului de înregistrare a desenului sau modelului industrial (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-DM-004-E-02-0041.doc)

    2. Ghid de completare a cererii de reînnoire a certificatului de înregistrare a desenului sau modelului industrial (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2113_0041.pdf)

    3. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru întreprinderile mici și mijlocii (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-017-E-01-0839.doc)

    4. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru persoanele fizice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-016-E-01-0837.doc)

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat: - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); - direct la ghișeu; - prin transfer bancar. 

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea şi Examinarea

    În urma recepţionării cererii de reînnoire a înregistrării DMI, se verifică îndeplinirea condiţiilor legale pentru reînnoirea DMI, şi anume, corectitudinea achitării taxei pentru reînnoirea înregistrării DMI (în cuantumul şi termenele stabilite); datele de identificare a titularului; adresa de corespondență; după caz, împuternicirile reprezentantului; după caz, permisiunea de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului.

    În funcție de rezultatul examinării se adoptă una din următoarele hotărâri: 1. de reînnoire a înregistrării DMI; sau 2. de respingere a cererii de reînnoire a înregistrării DMI.

  • 4
    Pasul 4. Eliberarea certificatului de înregistrare a DMI reînnoite /respingerea cererii de reînnoire a înregistrării DMI

    În cazul emiterii hotărârii de reînnoire a înregistrării DMI se va elibera pe numele titularului, sau reprezentantul acestuia certificatul de înregistrare a DMI reînnoite, cu acelaşi număr de înregistrare a DMI, precedat de inscripţia R sau, după caz, 2R, 3R etc., în funcţie de numărul de ordine al termenului reînnoit.

    În cazul neîndepliniri condiţiilor pentru reînnoirea înregistrării DMI se emite hotărârea de respingere a cererii de reînnoire a înregistrării DMI care poate fi contestată la Comisia de Contestaţii a AGEPI în termen de două luni de la data primirii ei.

    În cazul nedepunerii cererii de reînnoire a înregistrării DMI, după termenul suplimentar de 6 luni care începe să curgă a doua zi după expirarea termenului stabilit, se va constata că termenul de înregistrare a DMI a expirat din ziua următoare datei la care expiră înregistrarea DMI, se vor înscrie datele cu privire la expirarea DMI în Registrul Naţional al DMI şi va publica informația cu privire la expirarea DMI în BOPI.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.