Înregistrarea mărcii

Înregistrarea mărcii conferă titularului dreptul exclusiv de a dispune de marcă, de a o folosi, precum și dreptul de a interzice folosirea ei de către alte persoane pe teritoriul Republicii Moldova pe întregul termen de valabilitate a mărcii.

Acordarea înregistrării și protecția mărcii poate fi solicitată de orice persoană fizică sau juridică prin depunerea cererii de înregistrare a mărcii (în continuare - cerere) la AGEPI.

  • Persoanele fizice şi juridice cu domiciliul, respectiv sediul, în Republica Moldova, care au dreptul să obţină protecţia legală a unei mărci, acţionează în faţa AGEPI personal sau prin intermediul unui reprezentant, împuternicit prin procură.
  • Persoanele fizice şi juridice cu domiciliul, respectiv sediul, permanent în străinătate acţionează în faţa AGEPI doar  printr-un mandatar autorizat din Republica Moldova.
  • În cazul în care o persoană juridică străină este afiliată cu o persoană juridică cu domiciliul, respectiv sediul, în Republica Moldova, prima poate acţiona în faţa AGEPI prin intermediul persoanei afiliate sau al reprezentantului acesteia, împuternicit printr-o procură.

Notă: Informația detaliată o puteți găsi şi pe site-ul  https://www.agepi.gov.md/ro/trademarks/presentation

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii de înregistrare a mărcii

    Cererea se depune: -   on-line, prin accesarea link-ului (https://e-servicii.agepi.gov.md/); -   la ghişeul Agenţiei pe adresa: Str. Andrei Doga nr. 24, bloc 1, MD-2024, Chișinău, Republica Moldova;-   prin e-mail, cerere@agepi.gov.md, (cererea se va consideră depusă la data primirii e-mailului, dacă AGEPI primeşte originalul cererii în termen de o lună de la data primirii e-mailului, cu excepţia documentului electronic semnat cu semnătură digitală).

    Notă: 1. Formularul de depunere a cererii (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-TM-001-E-03-0032.doc)

    2. Ghid de completare a formularului cererii (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/ghid/gh-2123-0032_.pdf)

    3. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru întreprinderile mici și mijlocii (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-017-E-01-0839.doc)

    4. După caz, formularul de depunere a cererii de acordare a reducerilor pentru persoanele fizice (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-06-CC-016-E-01-0837.doc)

    5. Dup caz, formularul cererii de examinare a contestației la avizul de refuz provizoriu a cererii de înregistrare a mărcii (https://www.agepi.gov.md/sites/default/files/formulare/F-02-TM-005-E-03-0036.doc)

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat: - prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md); - direct la ghișeu; - prin transfer bancar.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Procesarea şi Examinarea

    În urma recepționării cererii de către AGEPI, se examinează respectarea condițiilor pentru atribuirea datei de depozit, inclusiv examinarea celorlalte condiții de depunere a cererii. Dacă în urma examinării respectării condițiilor de depunere a cererii se constată că cererea corespunde cerințelor Legii nr. 38/2008 privind protecția mărcilor (în continuare - Legea nr. 38/2008) şi Regulamentului privind procedura de depunere, examinare și înregistrare a mărcilor, datele privind cererea se publică în BOPI.În cazul în care, cererea nu îndeplinește condițiile de depunere se emite o decizie prin care cererea se consideră nedepusă sau retrasă. Examinarea de fond a cererii se efectuează în vederea respectării condițiilor de protecţie a mărcii (și anume existența motivelor absolute de refuz (prevăzute la art. 7) și motivelor relative (prevăzute la art. 8) precum și examinarea opozițiilor/observațiilor în cazul în care acestea au fost depuse.Dacă marca nu îndeplinește condițiile de înregistrare pentru toate sau pentru o parte din produsele şi/sau serviciile pentru care este solicitată, în temeiul motivelor absolute sau relative de refuz specificate la art. 7 şi 8, cererea de înregistrare a mărcii se respinge pentru produsele şi/sau serviciile respective. Astfel, se emite un aviz de refuz provizoriu total sau, după caz, parțial al înregistrării mărcii, şi se acordă solicitantului un termen de 2 luni din data primirii comunicării pentru retragerea cererii pentru una sau mai multe clase de produse/servicii, modificarea cererii sau prezentarea contestațiilor la avizul provizoriu de refuz.

    În funcție de rezultatul examinării de fond AGEPI adoptă una din următoarele decizii: 1. de înregistrare a mărcii în totalitate sau în parte; sau 2. de respingere a cererii de înregistrare a mărcii.

  • 4
    Pasul 4. Eliberarea certificatului de înregistrare a mărcii/retragerea cererii de reînnoire a înregistrării mărcii

    În cazul emiterii deciziei de înregistrare a mărcii în totalitate sau în parte, şi în cazul îndeplinirii condițiilor pentru înregistrarea mărcii, AGEPI înregistrează marca, cu condiţia achitării taxei și eliberează certificatul de înregistrare a mărcii în termenul stabilit. 

    Dacă cererea nu îndeplinește condițiile pentru înregistrarea mărcii se emite decizia de retragere a cererii de înregistrare a mărcii.

    Notă: Orice decizie privind cererea de înregistrare a mărcii poate fi contestată la Comisia de Contestații a AGEPI de către pârți în termen de 2 luni de la data recepționării ei sau de către persoanele terțe care dețin informația referitor la înregistrarea în cauză – în termenul cuprins între data emiterii deciziei şi data înregistrării acestora. 

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.