Acreditarea organismelor de evaluare a conformității

Acreditarea constituie un mijloc excelent de furnizare a încrederii, care permite autorităților, economiei țării și societății în general de a se baza pe competențele laboratoarelor de încercări, etalonări, analize medicale, verificări metrologice, organismelor de certificare și organismelor de inspecții (organisme de evaluare a conformității), care execută activități de evaluare a conformității, acreditate și supravegheate de Centrul Național de Acreditare (MOLDAC). 

Acreditarea atestă competența organismelor de evaluare a conformității, care la rândul lor atestă conformitatea produselor, proceselor, serviciilor plasate pe piață.

MOLDAC acordă servicii de acreditare conform competenței pentru următoarele scheme de acreditare:

- SM EN ISO/IEC 17025:2018 (laboratoare de încercări și laboratoare de etalonări)

- SM SR EN ISO 15189:2022 (laboratoare medicale)

- SM EN ISO/CEI 17020:2013 (Organisme de Inspecție și Organisme de Inspecție în domeniul metrologiei legale)

- SM EN ISO/CEI 17065:2013 (Organisme de certificare produse)

- SM SR EN ISO/CEI 17021-1:2015 (Organisme  de Certificare Sisteme de Management - Calitate, Mediu, Sănătate și securitate în muncă, Anti-mită)

- SM SR EN ISO/CEI 17021-1:2015, SM ISO 22003-1:2023 (Organisme de Certificare Sisteme de Management pentru Siguranța Alimentelor)

- SM SR EN ISO/CEI 17024:2014, (Organism Certificare personal).

Documentele și înregistrările necesare pentru prestarea serviciului de acreditare pot fi găsite pe pagina oficială www.acreditare.md

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea solicitării

    Solicitarea se depune online prin accesarea butonului Solicită prin Sistemul Informational Automatizat SIA Acreditare sau la sediul Centrului pe adresa: Gheorghe Tudor 5, Oficiul 302, MD-2028, Chisinau, Moldova.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Analiza resurselor, vizita preliminară

    Fișa de analiză a resurselor și transmite Dosarul Directorului MOLDAC, care analizează propunerile Şef Directie, consemnând rezultatele analizei pe Fișa de analiză a resurselor. La acreditarea inițială, dacă solicitantul acceptă efectuarea unei vizite preliminare, aceasta se va efectua conform Regulilor de Acreditare. 

  • 3
    Pasul 3. Pregătirea pentru evaluare

    După încheierea Contractului de acreditare, procesul de acreditare începe cu numirea echipei de evaluare.


  • 4
    Pasul 4. Analiza informației documentate

    Analiza Documentatiei prezentate

  • 5
    Pasul 5. Evaluarea la sediu

    Echipa de evaluare analizează toate informațiile relevante și dovezile obiective adunate înaintea și în timpul evaluării, pentru a determina conformitatea Organismelor de Evaluare a Conformitatii cu cerințele de acreditare. 

  • 6
    Pasul 6. Tratarea neconformităților

    Pentru toate categoriile de neconformități constatate de echipa de evaluare și pentru toate tipurile de evaluări, Organismelor de Evaluare a Conformitatii trebuie să stabilească pentru fiecare neconformitate acțiunile prevăzute în Politica privind tratarea neconformităților, în termenele indicate în Anexa nr.1 la Reguli pentru acreditare.

  • 7
    Pasul 7. Luarea deciziei referitoare la acreditare.

    Echipa de evaluare se asigură că toate înregistrările și informațiile aferente dosarului respectiv sunt adecvate și sunt furnizate Comisiei de Recomandare a Acreditarii, împreună cu propunerea echipei privind decizia de acreditare.

    Decizia cu privire la acreditare se eliberează solicitantului la ghișeul Centrului.

Centrul Național de Acreditare din Moldova (MOLDAC)
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.