Licență pentru fabricarea alcoolului etilic, a berii și a producției alcoolice, cu excepția vinului, produselor obținute pe bază de must și a produselor vitivinicole aromatizate în sensul Legii viei și vinului nr. 57/2006, și/sau păstrarea, comercializarea angro a alcoolului etilic, a berii și a producției alcoolice, cu excepția vinului, produselor obținute pe bază de must și a produselor vitivinicole aromatizate în sensul Legii viei și vinului nr. 57/2006, produse de producătorii autohtoni

Document, emis în condițiile legii de autoritatea competentă, prin care se atestă dreptul la fabricarea alcoolului etilic, a berii și a producției alcoolice, cu excepția vinului, produselor obținute pe bază de must și a produselor vitivinicole aromatizate în sensul Legii viei și vinului nr. 57/2006, și/sau păstrarea, comercializarea angro a alcoolului etilic, a berii și a producției alcoolice, cu excepția vinului, produselor obținute pe bază de must și a produselor vitivinicole aromatizate în sensul Legii viei și vinului nr. 57/2006, produse de producătorii autohtoni.

Solicitantul licenței trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • Dotarea întreprinderii cu sistem de evidentă computerizată.
  • Deținerea în proprietate sau folosință capacitatea minimă de producţie.
  • Deţinerea în proprietate sau în locațiune a încăperilor pentru depozite specializate, acoperite şi îngrădite (pentru păstrarea şi comercializarea angro a producţiei alcoolice).
  • Deţinerea în proprietate sau în locațiune a încăperilor pentru depozite cu o suprafață de cel puțin 200 m2, pentru păstrarea şi comercializarea angro a berii şi a băuturilor pe bază de bere.
  • Deţinerea utilajul tehnologic principal pentru fabricarea alcoolului etilic şi/sau a băuturilor alcoolice tari conform cu cerințele de fabricare a alcoolului, fiscale şi de mediu la prelucrarea şi utilizarea integrală a deșeurilor principale ale producţiei alcoolice, stabilite în actele normative aferente, şi înregistrat. 
  • Marcarea în modul stabilit a producţiei alcoolice supusă accizării cu timbru de acciz, cu excepția berii și a băuturilor pe bază de bere.
  • Deţinerea mijloacelor de măsurare aprobate şi verificate metrologic care vor fi utilizate în scopul supravegherii fiscale şi al controlului circulației alcoolului, cu excepția berii și a băuturilor pe bază de bere.
  • Asigurarea integrității sigiliilor aplicate, integritatea şi funcționarea mijloacelor de măsurat şi de control, precum şi condiții de depozitare în siguranţă a alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice fabricate, cu excepția berii și a băuturilor pe bază de bere.
  • Fabricarea şi/sau păstrarea, comercializarea angro a alcoolului etilic şi/sau a producţiei alcoolice, în limita prognozei sortimentului prezentat anual.
  • Respectarea normelor privind protecția muncii, anti incendiare, ecologice şi sanitare.
  • Respectarea documentației normative privind alcoolul etilic şi producția alcoolică fabricate în Republica Moldova.
  • Depozitarea alcoolului etilic destinat utilizării la fabricarea producţiei alcoolice, farmaceutice, de parfumerie şi cosmetice numai în depozite-tip.
  • Neadmiterea păstrării în depozite specializate a altei producții, decât celei alcoolice.
  • Comercializarea pe piața internă a băuturilor alcoolice tari ambalate se efectuează în sticle cu dopuri cu dispersie sau cu alte tipuri de dopuri confirmate de către Întreprinderea de Stat “Centrul National de Verificare a Calității Producţiei Alcoolice”, care ar exclude posibilitatea utilizării repetate a ambalajului produsului, cu excepția băuturilor tip divin, tip brandy, tip whisky, a băuturilor tip lichior cu un conținut minim de zahăr de 350 g/dm3, a băuturilor în ambalaj cu capacitatea de până la 0,25 litri şi în ambalaj de suvenir confecționat din materiale netradiționale. 
  • Neadmiterea utilizării sticlelor returnabile pentru îmbutelierea producţiei alcoolice, cu excepția berii și a băuturilor pe bază de bere.
  • Neadmiterea transmiterii, direct sau indirect, licenţei altor agenţi economici.
  • Evidenţă cantității producţiei fabricate şi concentrației alcoolului prin sistemul de măsurare, înregistrare şi control cu memorie fiscală, legalizat, verificat metrologic.
  • Conformarea activității întreprinderii la Art. 8 alin. (1) al Legii nr. 116 din 18.05.2012 privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase (în cazul desfășurării activității licențiate, în cadrul obiectelor industrial periculoase) (pentru fabricarea, păstrarea şi/sau comercializarea angro a alcoolului etilic sau a alcoolului etilic distilat).
  • Corespunderea utilajului tehnologic principal pentru fabricarea alcoolului etilic şi/sau a băuturilor alcoolice tari cerinţelor Legii 1100/30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulația alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Solicitantul (sau reprezentantul său legal) depune cererea apăsând butonul Solicită și se identifică în sistem (https://actpermisiv.gov.md) personal sau cu ajutorul recepționarului de la ghișeu.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Procesarea cererii

    În cazul când Solicitantul (sau reprezentantul său legal): a) depune cererea și documentele necesare cu ajutorul recepționarului de la ghișeu, recepționarul: - va primi și va înregistra corespunzător cererea (declaraţia) pentru obţinerea licenţei și va primi documentele prezentate de solicitant, și - va elibera imediat și necondiționat solicitantului certificatul constatator conform modelului indicat în anexa nr. 3 la Legea 160 din 22.07.2011, și - va expedia cazul (copiile electronice ale cererii și a documentelor însoțitoare) autorității emitente pentru revizuire. Cererea poate fi returnată solicitantului doar în cazul când cererea nu conține informația necesară pentru identificarea solicitantului. b) depune cererea și încarcă documentele personal direct în sistem, sistemul: - va genera automat documentul în format electronic de confirmare a primirii cererii și documentelor („certificatul constatator”) și - în mod automat va direcționa cererea și setul de documente autorității emitente (șefului direcției).

  • 3
    Pasul 3. Examinarea cererii

    Autoritatea emitentă (șeful direcției) remite cererea și setul de documente specialistului din direcție pentru executare. Specialistul deschide cazul, examinează cererea și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor. În cazul constatării lipsei documentelor /informației necesare prevăzute expres de legislație, specialistul va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea cererii.

  • 4
    Pasul 4. Examinarea suplimentară

    În baza setului complet de documente specialistul examinează cazul și organizează examinările suplimentare pe interior pentru luarea deciziei de eliberare a licenței.În ziua înregistrării cererii şi depunerii documentelor stabilite de prezentul articol pentru obţinerea/reperfectarea licenţei, autoritatea de licenţiere înştiinţează organele de control din domeniul fiscal, din domeniul controlului metrologic legal, precum şi organul de supraveghere şi control la nivel naţional asupra fabricării şi circulației alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice pentru a se asigura (cu sau fără solicitarea unei vizite de control din partea organelor respective) de corespunderea utilajului tehnologic principal pentru fabricarea alcoolului etilic şi/sau a băuturilor alcoolice tari cerinţelor prezentei legi. În cel mult 7 zile lucrătoare de la data înştiinţării, organele de control din domeniul fiscal, din domeniul controlului metrologic legal şi de supraveghere şi control la nivel naţional asupra fabricării şi circulaţiei alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice transmit o notificare sau procesul-verbal de control privind rezultatele verificării efectuate.

  • 5
    Pasul 5. Notificarea și achitarea taxei

    Dacă eliberarea actului permisiv este acceptată, solicitantul (sau reprezentantul său legal) primește o notificare electronică și achită taxa stabilită prin serviciul M-Pay sau la bancă.În cazul în care taxa se achită la bancă, solicitantul prezintă bonul de plată în original cu semnătură/ștampilă umedă.

  • 6
    Pasul 6. Perfectarea actului permisiv sau a refuzului

    După prezentareadocumentului care confirmă achitarea taxei pentru eliberarea/prelungirea sau reperfectarea acesteiaspecialistul perfectează actul permisiv care va fi semnat de conducătorul autorității de licențiere sau de adjunctul acestuia. În cazul refuzului cererii specialistul informează solicitantul despre refuz, cu o justificare corespunzătoare în temeiul prevederilor legii, și doar în cazul în care solicitantul nu întrunește condițiile expres specificate în lege sau, după caz, nu demonstrează întrunirea acestor condiții în decursul suspendării termenului de examinare a solicitării.

  • 7
    Pasul 7. Eliberarea/livrarea actului permisiv

    Specialistul/ recepționarul livrează actul permisiv solicitantului (sau reprezentantului său legal), care confirmă recepționarea prin depunerea semnăturii în Registru

publicService.disclaimerAgenția Servicii Publice
Agenția Servicii Publice
buttons.more
publicService.cupsDisclaimer
publicService.cupsDisclaimerLink
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.