Autorizaţie pentru operaţiuni comerciale specializate

Document, emis în condițiile legii de Autoritatea Aeronautică Civilă, care atestă capacitatea și dreptul de a efectua operațiuni comerciale specializate (lucru aerian), altele decât transportul aerian comercial, în cadrul cărora aeronava este utilizată pentru activităţi din domenii precum agricultura, silvicultura, construcţiile, fotografierea, supravegherea, observarea şi patrularea, publicitatea aeriană etc.

Descrierea procesului de obținere a serviciului în cauză

  • 1
    Depunerea cererii

    Cererea poate fi depusă online, prin apăsarea butonului ”Solicită” în Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau la ghișeul unic al AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2.

    Solicită

  • 2
    Procesarea și examinarea

    La primirea unei cereri de eliberare a unei autorizaţii pentru operaţiuni comerciale specializate, AAC examinează documentaţia referitoare la evaluarea riscurilor şi procedurilor standard de operare (Standard Operating Procedures, în continuare – SOP) ale operatorului, aferente uneia sau mai multor operaţiuni planificate. Pentru organizațiile care dețin Certificat de operator aerian, procedura de examinare va derula în conformitate cu prevederile pct. 2.1 și subpct. 1 pct. 2.2 din Capitolul 2 al Secțiunii 1 din Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC – OPS Partea SPO (lucru aerian) Prevederi specifice operațiunilor comerciale specializate (lucru aerian). Pentru organizațiile care nu dețin Certificat de operator aerian și solicită eliberarea inițială a unei autorizaţii pentru operaţiuni comerciale specializate, procedura de examinare va derula în conformitate cu prevederile pct. 1.1-1.5 Capitolul 1 al Secțiunii 2 din Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC – OPS Partea SPO (lucru aerian) Prevederi specifice operațiunilor comerciale specializate (lucru aerian). Toate etapele autorizării sunt relevante.

  • 3
    Eliberarea/refuzul de eliberare

    Pentru organizațiile care dețin Certificat de operator aerian, eliberarea autorizaţiei pentru operaţiuni comerciale specializate se efectuează prin intermediul portalului guvernamental SIA GEAP, cu respectarea subpct. 4-5 pct. 2.2 din Capitolul 2 Secțiunea 1 al PIAC – OPS Partea SPO (lucru aerian) sau la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția operațiuni aeriene). Pentru organizațiile care nu dețin Certificat de operator aerian, eliberarea autorizaţiei pentru operaţiuni comerciale specializate se efectuează prin intermediul portalului guvernamental SIA GEAP, cu respectarea subpct. 5-7 pct. 1.6 din Capitolul 1 Secțiunea 2 al PIAC – OPS Partea SPO (lucru aerian) sau la ghișeul unic AAC (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția operațiuni aeriene). Refuzul acordării autorizației se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

    docx

Informația din această pagină este oferită de către Autoritatea Aeronautică Civilă. În cazul în care considerați că informația este incompletă sau incorectă, vă rugăm să contactați reprezentanțiiAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.