Certificarea sanitar-veterinară a produselor de origine animală

Certificarea sanitar veterinară presupune efectuarea controlului veterinar, a investigațiilor de laborator şi a altor măsuri sanitare veterinare pentru stabilirea stării de sănătate a animalelor şi a inofensivității produselor de origine animală şi a altor produse supuse supravegherii sanitare veterinare în vederea protecției sănătății animalelor şi a sănătății publice, cu eliberarea certificatelor sanitare veterinare corespunzătoare de către medicii veterinari.

Medicul veterinar, desemnat de către Agenție va efectua expertiza sanitar-veterinare și examina rezultatele testărilor de laborator stabilite, la abatoare și unități de sacrificare (conform anexei 6, pct. 5.1 și 5.1.1) inclusiv pentru carcasele de porcină se vor efectua testările prin metodele digestiei artificiale. Certificarea sanitar-veterinară pentru carne și subprodusele obținute de la sacrificarea animalelor, iar în cazul celor obținute de la animale din specia bovină, ovină/caprină, porcină și cabalină - cu aplicarea mărcii de sănătate numai după examinarea actelor de însoțire și verificarea datelor în SIA RSA.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Solicitantul (sau reprezentantul său legal) depune cererea la sediul ANSA pe adresa: str. Mihail Kogălniceanu 63 MD-2009, mun. Chișinău, Republica Moldova sau la adresa de e-mail: info@ansa.gov.md.

  • 2
    Pasul 2. Achitarea taxei

    Solicitantul (sau reprezentantul său legal) achită taxa prin serviciul MPay sau la bancă. În cazul când taxa se achită la banca, solicitantul prezintă dovada achitării.

    publicService.channels.4.title

  • 3
    Pasul 3. Examinarea solicitării

    Autoritatea emitentă (specialistul din subdiviziunea teritorială ANSA) deschide cazul, examinează cererea și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor. În cazul când dosarul este complet, transmite cererea medicului veterinar oficial, iar în cazul constatării lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, autoritatea emitentă (specialistul) va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea cererii. Specialistul (medicul veterinar oficial) examinează cazul și organizează expertiza sanitar-veterinară şi/sau prelevă probe și comandă investigaţiile de laborator necesare pentru luarea deciziei de eliberare a certificatului.

  • 4
    Pasul 4. Prelevare de probe și efectuarea investigațiilor

    În cazul când specialistul (medicul veterinar oficial) a prelevat probe şi le-a expediat la laborator, solicitantul va primi o notificare în care sunt indicate analizele de laborator solicitate şi costul acestora. Solicitantul, in termenul stabilit, achită laboratorului plata suplimentară prin serviciul MPay sau la bancă.

  • 5
    Pasul 5. Eliberarea certificatului

    Specialistul (medicul veterinar oficial) în baza expertizei sanitar-veterinare şi/sau rezultatelor de laborator negative pregăteste, semnează şi transmite certificatul solicitantului. Certificatul se recepționează la ghișeul Agenției. În cazul când expertiza sanitar-veterinară şi/sau rezultatele de laborator sunt pozitive, Specialistul (medicul veterinar oficial) pregăteste, semnează şi transmite o scrisoare de respingere a eliberării certificatului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.