Acordarea autorizației de utilizare a procedurii simplificate de vămuire

Declararea mărfurilor în vederea plasării sub un regim vamal, se poate face prin derogare de la depunerea unei declarații vamale standard, pe baza unei declarații simplificate în conformitate cu art. 164 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 95/2021, sau a unei înscrieri în evidențele declarantului în conformitate cu art. 177 din Cod vamal. 

Procedurile simplificate de declarare a mărfurilor presupun declarația simplificată și înscrierea în evidențele declarantului.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea pentru autorizarea utilizării regulate a unei declaraţii simplificate sau pentru depunerea unei declaraţii vamale sub forma unei înscrieri în evidenţele declarantului se depune la aparatul central al Serviciului Vamal, prin intermediul Sistemului Informațional „Decizii Vamale” în format electronic. Până la ajustarea sistemului informațional, aparatul central al Serviciului Vamal permite utilizarea altor mijloace decât tehnicile de prelucrare electronică a datelor în ceea ce privește cererile și deciziile de autorizare a utilizării procedurilor simplificate. Formularul cererii pe suport de hârtie pentru aplicarea la autorizarea simplificărilor: declarația simplificată, înscrierea în evidențele declarantului este prevăzut de anexa nr. 25 la Hotărârea Guvernului nr. 92/2023, cu privire la punerea în aplicare a Codului vamal nr. 95/2021.

  • 2
    Pasul 2. Examinarea cererii

    Serviciul Vamal, în termen de cel mult 20 de zile de la data primirii cererii, verifică întrunirea tuturor condiţiilor pentru acceptarea cererii respective, inclusiv prezenţa informaţiei necesare în vederea luării deciziei. Dacă solicitantului nu i se comunică despre acceptarea cererii, cererea se consideră acceptată. În cazul în care se stabileşte că cererea nu conţine toate informaţiile pentru luarea deciziei, solicitantului i se oferă un termen de cel mult 20 de zile pentru prezentarea informaţiei necesare. Dacă solicitantul nu furnizează în acest termen informaţia solicitată, cererea nu este acceptată, cu informarea solicitantului.

  • 3
    Pasul 3. Acordarea autorizației de utilizare a procedurilor simplificate

    Serviciul Vamal adoptă decizia de acordare a autorizației de utilizare a procedurilor simplificate în cel mult 20 de zile de la data acceptării cererii, iar decizia intră în vigoare la data comunicării.

publicService.disclaimerServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.