Eliberarea certificatelor de origine preferențială

Originea mărfurilor se confirmă prin dovada originii sub formă de: certificat de origine eliberat de autoritatea competentă a țării de export sau declarație de origine întocmită de exportator pe un document comercial.

În comerțul preferențial, Republica Moldova utilizează următoarele tipuri de certificate de origine:

1.      Certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 – confirmă originea preferențială a mărfurilor în comerțul cu statele membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA, Republica Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Ucraina.

2.      Certificat de origine a mărfurilor Forma CT-1 – confirmă originea preferențială a mărfurilor în comerțul cu statele membre ale Comunității Statelor Independente.

3.      Certificat de origine Forma A – confirmă țara de origine a mărfurilor exportate din Republica Moldova în statele care acordă Republicii Moldova Sistemul Generalizat de Preferințe (GSP), și anume: Japonia, SUA și Canada.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea pentru eliberarea certificatului de origine preferențială, la care se anexează declarația pe propria răspundere a exportatorului, se depune în format electronic prin intermediul SI „ASYCUDA World”, precum și pe format de hârtie la subdiviziunea competentă a Serviciului Vamal.

  • 2
    Pasul 2. Examinarea cererii/eliberarea certificatelor de origine preferențială

    În cadrul procedurii de vămuire a mărfurilor, certificatul de origine se validează electronic în SI „ASYCUDA World”, precum și pe format de hârtie prin aplicarea semnăturii funcționarului vamal și a amprentei ștampilei destinate certificării originii preferențiale a mărfurilor, originalul certificatului de origine fiind pus la dispoziția exportatorului. În afara procedurii de vămuire a mărfurilor, certificatul de origine se eliberează de subdiviziunea competentă a Serviciului Vamal, în aria căreia este realizată activitatea economică a solicitantului.

publicService.disclaimerServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.