Permis de zbor

Act permisiv, emis de Autoritatea Aeronautică Civilă, pentru aeronave care nu îndeplinesc sau pentru care nu s-a demonstrat că îndeplinesc cerinţele de navigabilitate aplicabile, dar care pot zbura în siguranţă în condiţii definite şi în următoarele scopuri: dezvoltare; demonstrarea conformităţii cu normele sau specificaţiile de certificare; instruirea personalului organizaţiilor de proiectare sau al organizaţiilor de producţie; încercările în zbor după fabricaţie pentru aeronavele nou fabricate; pilotarea aeronavelor aflate în fabricaţie între unităţile de producţie; pilotarea aeronavei pentru acceptarea de către beneficiar; livrarea sau exportul aeronavei; pilotarea aeronavei pentru acceptarea de către AAC; studii de piaţă, inclusiv formarea echipajului beneficiarului; expoziţii şi spectacole aeriene; pilotarea aeronavei către o locaţie unde ar urma să aibă loc întreținerea sau revizia de navigabilitate sau către un loc de conservare; pilotarea aeronavei cu o greutate care depăşeşte greutatea maximă de decolare certificată pentru zbor dincolo de distanţa normală de zbor deasupra apei sau deasupra zonelor terestre unde nu sunt disponibile condiţii de aterizare adecvate sau unde combustibilul adecvat nu este disponibil; doborârea de recorduri, curse aeriene sau competiţii similare; pilotarea aeronavei care îndeplineşte cerinţele de navigabilitate înainte de a fi constatată conformitatea cu cerinţele de mediu; pentru activităţi de zbor în scop recreativ cu aeronave simple sau cu tipuri de aeronave pentru care un certificat de navigabilitate sau un certificat de navigabilitate restrictiv nu este necesar; pilotarea unei aeronave în scop de diagnosticare sau pentru verificarea funcţionării unui sau mai multor sisteme, piese sau echipamente după întreţinere.

Orice persoană fizică sau juridică este eligibilă ca solicitant pentru un permis de zbor, exceptând permisul de zbor emis în sensul dispoziţiilor de la punctul 21.A.701 litera (a) subpunctul 15 din Anexa nr. 1 la Regulamentul privind stabilirea cerinţelor şi procedurilor administrative de certificare pentru navigabilitate şi mediu sau declaraţia de conformitate a aeronavelor şi a produselor, pieselor şi echipamentelor aferente, precum şi cerinţele referitoare la capacitatea organizaţiilor de proiectare şi de producţie, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 91/2024, în cazul căreia solicitantul trebuie să fie proprietarul aeronavei.

Orice persoană fizică sau juridică este eligibilă ca solicitant al unei aprobări a condiţiilor de zbor.

publicService.steps.title

  • 1
    Depunerea cererii

    Cererea poate fi depusă online, prin apăsarea butonului ”Solicită” în Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau la ghișeul unic al AAC, situat mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2.

    Cererea se completează conform formularului din Anexa nr. 3 la Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC - AW - PZ Proceduri și instrucțiuni aeronautice pentru emiterea permisului de zbor.

    Setul de acte privind solicitarea unui permis de zbor se depune la ghișeul AAC, incluzând informații prevăzute la pct. 21.A.707 lit. (b) din Anexa nr. 1 la Regulamentul privind stabilirea cerinţelor şi procedurilor administrative de certificare pentru navigabilitate şi mediu sau declaraţia de conformitate a aeronavelor şi a produselor, pieselor şi echipamentelor aferente, precum şi cerinţele referitoare la capacitatea organizaţiilor de proiectare şi de producţie, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 91/2024.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Procesarea și examinarea

    Conform prevederilor din Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC - AW - PZ Proceduri și instrucțiuni aeronautice pentru emiterea permisului de zbor - sunt parcurse succesiv următoarele etape:

    (a) etapa de depunere a cererii și actelor aferente;

    (b) etapa de evaluare și documentare (inclusiv inspecție, după caz).

  • 3
    Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare

    AAC eliberează Permisul de zbor prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau la ghișeul unic (mun. Chișinău, bd. Dacia nr. 80/2, Direcția navigabilitate) conform formularului din Anexa nr. 1 la Procedurile și Instrucțiunile Aeronautice Civile PIAC - AW - PZ Proceduri și instrucțiuni aeronautice pentru emiterea permisului de zbor.

    După efectuarea zborului sau la expirarea termenului de valabilitate a Permisului de zbor acordat, solicitantul va restitui AAC originalul acestuia.

    Refuzul acordării Permisului de zbor se comunică în scris solicitantului la adresa electronică, cu respectarea cerințelor legale referitoare la documentul electronic.

publicService.disclaimerAutoritatea Aeronautică Civilă
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.