Acordarea Autorizației de Agent Economic Autorizat

Statutul de Agent Economic Autorizat (AEO) se acordă de Serviciul Vamal prin eliberarea unei autorizaţii, de mai multe tipuri: a) autorizaţie AEO pentru simplificări vamale AEOC – pentru operatori economici care solicită să beneficieze de simplificările prevăzute de Codul vamal nr. 95/2021; b) autorizaţie AEO pentru securitate şi siguranţă AEOS – pentru agenţii economici care solicită să beneficieze de facilităţi în ceea ce priveşte controalele vamale ce vizează securitatea şi siguranţa aplicate la trecerea frontierei vamale.

Autorizaţiile AEOC și AEOS pot fi deţinute în acelaşi timp prin eliberarea unei autorizaţii combinate AEOF. Statutul AEO poate fi obținut de operatorii economici stabiliți pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, inclusiv companii mici și mijlocii, indiferent de rolul acestora în lanțul de aprovizionare internațional: importator, exportator, producător, transportator, broker vamal, expeditor de marfă, antrepozitar.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1 Depunerea cererii

    Pentru obținerea autorizației AEO, operatorii economici pot depune online cerere la Serviciul Vamal, prin intermediul Sistemului informaţional de gestionare a autorizaţiei AEO (SI „e-AEO”). Cererea se completează în conformitate cu modelul din anexa nr.1 la Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal nr.95/2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 92/2023 şi se prezintă în format electronic, cu utilizarea tehnicilor de prelucrare electronică a datelor şi identificare prin aplicarea semnăturii electronice.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Cererea însoțită de acte necesare se repartizează și se examinează de funcționarii vamali. Solicitantul este obligat să furnizeze Serviciului Vamal toate informaţiile şi documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de acordare a statutului AEO. Serviciul Vamal prin intermediul SI „e-AEO”, în termen de cel mult 20 zile, verifică informațiile prezentate și informează operatorul economic cu privire la acceptarea/neacceptarea cererii sale.

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare a autorizației

    Autorizaţia AEO este emisă de Serviciul Vamal şi produce efecte începând cu a cincea zi lucrătoare de la data emiterii. Serviciul Vamal suspendă Autorizația AEO în cazul în care: - consideră că pot exista motive pentru anularea, revocarea sau modificarea deciziei, dar nu dispune încă de toate informaţiile necesare pentru a decide cu privire la anularea, revocarea sau modificarea acesteia; - consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru luarea unei decizii sau că titularul deciziei nu se conformează obligaţiilor care îi revin prin respectiva decizie şi este oportun să i se acorde titularului deciziei timpul necesar pentru a adopta măsuri prin care să asigure îndeplinirea condiţiilor sau respectarea obligaţiilor; - titularul Autorizației AEO solicită respectiva suspendare, deoarece se află temporar în imposibilitatea de a îndeplini condiţiile prevăzute în decizie sau de a se conforma obligaţiilor care îi revin prin această decizie. Autorizația AEO se revocă sau se modifică dacă: - cel puţin una dintre condiţiile pentru luarea acesteia nu era sau nu mai este îndeplinită; - Autorizația AEO a fost suspendată , iar titularul nu întreprinde, în termenul prevăzut, măsurile necesare pentru a îndeplini condiţiile stabilite pentru autorizație sau pentru a respecta obligaţiile impuse prin decizia respectivă; - titularul Autorizația AEO solicită acest lucru.

publicService.disclaimerServiciul Vamal
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.