Autorizarea electricianului autorizat

Electricianul autorizat este persoană fizică autorizată de organul supravegherii energetice de stat cu dreptul de a executa instalații electrice și centrale electrice și, respectiv, cu dreptul de a întocmi documentația aferentă lucrărilor efectuate.

În domeniul reglementării activităților din sectorul electroenergetic supuse reglementării prin licențiere şi autorizare, ANRE eliberează, suspendă sau retrage autorizațiile de electrician autorizat și monitorizează activitatea electricienilor autorizați în baza unui regulament aprobat de ANRE (Regulamentul cu privire la autorizația de electrician autorizat).

Autorizația de electrician autorizat este un document nominal, valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 5 ani de la data eliberării acesteia, ce atestă competența profesională a electricianului autorizat și îi acordă dreptul de a executa instalațiile electrice, precum și dreptul de a întocmi documentația aferentă lucrărilor executate.

Autorizația de electrician autorizat se eliberează în format electronic, conform modelului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizația de electrician autorizat, care conține: 

- seria, numărul autorizației, numărul Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE și data aprobării;

- numele și prenumele titularului;

- gradul de autorizare;

- termenul de valabilitate a autorizației;

- fotografia persoanei autorizate.


publicService.steps.title

  • 1
    1. Depunerea cererii

    Cererea pentru eliberarea autorizației de electrician autorizat și copiile documentelor se depun în aplicația „e-Examen” sub formă de documente electronice cu semnătură electronică. Documentele în original se prezintă Secției autorizări din cadrul Departamentului supraveghere energetică al ANRE până/sau în ziua examenului. Până la instituirea și implementarea, conform prevederilor Legii nr. 71/2007 cu privire la registre, a registrului de evidență a informațiilor aferente procesului de autorizare a electricienilor autorizați, înregistrarea cererilor pentru obținerea autorizației de electrician autorizat se va efectua prin intermediul Secției secretariat al ANRE.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    2. Examinarea documentelor și admiterea solicitantului la examen

    Secția autorizări din cadrul Departamentului supraveghere energetică al ANRE, verifică setul de acte prezentat prin prisma întrunirii cerințelor stabilite de Regulament. În cazul lipsei obiecțiilor, Secția autorizări validează dosarul și informează solicitantul prin intermediul aplicației despre posibilitatea programării la examen.

  • 3
    3. Desfășurarea examenului

    Examenul se organizează lunar, în ultima zi de luni sau în cazuri justificate la decizia Comisiei de examinare cu informarea prealabilă a solicitanților cu cel puțin 3 zile lucrătoare până la examen. Examenul se susține la calculator prin intermediul aplicației „e-Examen”. În cazul în care nu este posibilă desfăşurarea examenului prin intermediul aplicației din motive tehnice, Comisia de examinare decide amânarea examenului la calculator pentru o altă zi. În cazul în care aplicația nu este funcțională, Comisia de examinare decide desfăşurarea examenului în formă scrisă. Durata timpului alocat desfășurării examenului prin intermediul aplicației sau în scris este de 2 ore astronomice.

  • 4
    4. Validarea rezultatelor examenului

    În baza răspunsurilor oferite de candidat, aplicația generează un „Raport de susținere a examenului” în care se reflectă rezultatele examenului. Se consideră că a promovat examenul candidatul care a răspuns corect și a obținut calificativul „satisfăcător” la cel puțin 80% din subiectele incluse la examen. Rezultatul examenului se validează de către membrii Comisiei de examinare prin semnarea procesului-verbal cu privire la rezultatele examenului desfășurat, în baza „Raportului de susținere a examenului” generat de aplicație sau rezultatelor răspunsurilor scrise.

  • 5
    5. Adoptarea hotărârii de către Consiliul de Administrație al ANRE cu privire la aprobarea eliberării autorizațiilor

    În baza procesului-verbal al Comisiei de examinare, Secția autorizări din cadrul Departamentului supraveghere energetică al ANRE, în termen de 3 zile lucrătoare după data desfășurării examenului, prezintă Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea eliberării autorizațiilor.

  • 6
    6. Eliberarea autorizațiilor și evidența valabilității lor

    Autorizația se eliberează în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE. Autorizația de electrician autorizat se semnează cu semnătură electronică de către Directorul general al ANRE. Evidența autorizațiilor eliberate, suspendate sau retrase se realizează prin intermediul Registrului electronic de evidență a autorizațiilor de electrician autorizat, întocmit conform modelului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizația de electrician autorizat și integrat în aplicația „e-Examen”.

    publicService.channels.5.title

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.