Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic

Laboratorul electrotehnic este laborator autorizat de organul supravegherii energetice de stat, care are dreptul de a efectua măsurări şi încercări profilactice şi de reglare-recepţie în reţelele şi instalaţiile electrice.

În domeniul activităților din sectorul electroenergetic supuse reglementării prin licențiere şi autorizare, ANRE eliberează, suspendă sau retrage autorizațiile cu privire la laboratorul electrotehnic și monitorizează activitatea laboratoarelor electrotehnice în baza unui regulament aprobat de ANRE (Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice).

Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic este un document nominal, valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani.

Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic se eliberează pe un formular, conform modelului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice, care conține:

- seria, numărul autorizației, numărul Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE și data aprobării;

- denumirea agentului economic, IDNO;

- măsurările și încercările ce pot fi efectuate de laboratorul electrotehnic;

- termenul de valabilitate a autorizației.

Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic poate fi solicitată de către persoanele juridice sau întreprinzătorii individuali, care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

- dispun de laborator electrotehnic;

- au desemnat prin ordin șeful laboratorului electrotehnic și după caz, adjunctul acestuia, care corespunde prevederilor Regulamentului cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice;

- dispun de personal electrotehnic în număr minim necesar pentru executarea lucrărilor în condiții de securitate și care deține grupă de securitate electrică conform prevederilor „Norme de securitate la exploatarea instalațiilor electrice” NE1-02:2019, aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 394/2019;

- dispun de mijloace tehnice pentru măsurări și încercări cu buletine de verificare metrologică valabile sau certificate de etalonare cu termenul de valabilitate, recomandat și/sau recunoscut de Institutul Național de Metrologie, nedepășit, mijloace de protecție proprii, precum și încăpere pentru păstrarea acestora;

- dispun de documentația prevăzută de Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice.


publicService.steps.title

  • 1
    1 Depunerea cererii

    Cererea pentru eliberarea autorizației cu privire la laboratorul electrotehnic și copiile documentelor se depun în aplicația „e-Examen” sub formă de documente electronice cu semnătură electronică. Documentele în original se prezintă subdiviziunii responsabile din cadrul Agenției până/sau în ziua examenului șefului laboratorului electrotehnic, adjunctului acestuia, șefilor de echipe. Până la instituirea și implementarea, conform prevederilor Legii nr. 71/2007 cu privire la registre, a registrului de evidență a informațiilor aferente procesului de autorizare a laboratoarelor electrotehnice, înregistrarea cererilor pentru obținerea autorizației cu privire la laboratorul electrotehnic se va efectua prin intermediul Secției secretariat a Agenției, cu anexarea copiilor taloanelor de autorizare la grupa de securitate electrică a personalului laboratorului electrotehnic. link: https://anre.md/laboratoare-electrotehnice-3-184.

    publicService.channels.2.title

  • 2
    2. Examinarea documentelor și a laboratorului electrotehnic la locul amplasării acestuia

    În termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data depunerii cererii în aplicație, Secția autorizări din cadrul Agenției verifică setul de acte anexat la cerere, prin prisma cerințelor stabilite de Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice. În cazul lipsei obiecțiilor, Secția autorizări validează dosarul și notifică solicitantul prin intermediul aplicației despre inițierea examinării laboratorului electrotehnic la locul amplasării și despre posibilitatea programării șefului laboratorului electrotehnic, adjunctului acestuia, șefilor de echipe, la examen. După verificarea de către Agenție a actelor depuse și examinarea la locul amplasării a laboratorului electrotehnic, se emite Actul de examinare, conform modelului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice.

  • 3
    3. Desfășurarea examenului

    Examenul se organizează lunar, în penultima zi de luni. În cazul în care aceasta este zi de sărbătoare nelucrătoare, Comisia de examinare decide desfășurarea examenului în altă zi, cu informarea prealabilă a solicitanților cu cel puțin 3 zile lucrătoare până la examen. Examenul se susține la calculator prin intermediul aplicației „e-Examen”. În cazul în care nu este posibilă desfăşurarea examenului prin intermediul aplicației din motive tehnice, Comisia de examinare decide amânarea examenului la calculator pentru o altă zi. În cazul în care aplicația nu este funcțională, Comisia de examinare decide desfăşurarea examenului în formă scrisă. Durata totală a examenului este alcătuită din 20 minute pentru întrebările din grila generală și plus câte 15 minute pentru întrebările din fiecare lucrare solicitată de laboratorul electrotehnic.

  • 4
    4. Validarea rezultatelor examenului

    În baza răspunsurilor oferite de candidat, aplicația generează un „Raport de susținere a examenului” în care se reflectă rezultatele examenului. Se consideră că a promovat examenul candidatul care a răspuns corect și a obținut calificativul „satisfăcător” la cel puțin 80% din subiectele incluse la examen. Rezultatul examenului se validează de către membrii Comisiei de examinare prin semnarea procesului-verbal cu privire la rezultatele examenului desfășurat, în baza „Raportului de susținere a examenului” generat de aplicație sau rezultatelor răspunsurilor scrise.

  • 5
    5. Adoptarea hotărârii de către Consiliul de Administrație al ANRE cu privire la aprobarea eliberării autorizațiilor

    În baza procesului-verbal al Comisiei de examinare, Secția autorizări din cadrul Departamentului supraveghere energetică al ANRE, în termen de 3 zile lucrătoare după data desfășurării examenului, prezintă Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâre referitor la aprobarea eliberării autorizațiilor cu privire la laboratorul electrotehnic.

  • 6
    6. Eliberarea autorizațiilor și evidența valabilității lor

    Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic se eliberează în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării Hotărârii Consiliului de administrație al ANRE. Autorizația cu privire la laboratorul electrotehnic se semnează cu semnătură electronică de către Directorul general al ANRE. Evidența autorizațiilor cu privire la laboratorul electrotehnic eliberate, suspendate sau retrase se efectuează prin intermediul Registrului privind evidența autorizațiilor cu privire la laboratorul electrotehnic, conform modelului stabilit în Regulamentul cu privire la autorizarea laboratoarelor electrotehnice.

    publicService.channels.5.title

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.