Certificat de sănătate pentru produsele alimentare

Certificatul de sănătate este un document opțional, care poate fi obținut de către operatorii din domeniul alimentar pentru produsele destinate exportului sau reexportului în cazul care operatorul din domeniul alimentar dorește să ateste corespunderea produselor alimentare cu cerințele reglementărilor în domeniul alimentar.

Certificatul de sănătate se eliberează în urma rezultatelor încercărilor de laborator efectuate de laboratorul de referință sau de un laborator acreditat, prin care confirmă corespunderea produselor alimentare cu reglementările din domeniul alimentar din țara de export. Prin certificatul de sănătate, Agenția confirmă calitatea loturilor de produse alimentare și siguranța acestora cu cerințele țărilor de export.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Pentru obținerea certificatului de sănătate solicitantul depune o cerere prin următoarele modalități:

    1. personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit conform legii, direct la ghișeul unic al subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor în raza căruia își desfășoară activitatea;

    2. electronic, prin poștă electronică (sub formă de document electronic cu semnătura electronică avansată calificată, prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare),

    3. prin scrisoare recomandată;

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    După depunerea cererii șeful subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor remite spre examinare cererea unui inspector din cadrul secției controlul siguranței alimentelor pe domeniul de competență. Inspectorul analizează cererea și actele anexate, și, în cel mult 5 zile lucrătoare se deplasează la agentul economic pentru prelevări de eșantioane

  • 3
    Pasul 3. Prelevarea eșantioanelor de produse alimentare și expedierea la un laborator acreditat pentru investigații

    Prelevarea de eșantioane, ambalarea și sigilarea acestor se efectuează de către inspectori la locul depozitării produselor alimentare ce urmează a fi certificate. Solicitantul expediază eșantioanele prelevate la un laborator acreditat pentru investigații. La recepționarea rezultatelor încercărilor de laborator solicitantul le prezintă inspectorului responsabil de emiterea certificatului de sănătate.

  • 4
    Pasul 4. Achitarea serviciului

    Solicitantul (sau reprezentantul său legal) achită taxa pentru prelevarea eșantioanelor prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay (https://mpay.gov.md ) sau la bancă.

    În cazul când taxa se achită la banca, solicitantul prezintă dovada achitării inspectorului responsabil pentru a fi încărcată în sistem, sau o încarcă în sistem personal.

    publicService.channels.4.title

  • 5
    Pasul 5. Eliberarea/refuzul eliberării certificatului de sănătate

    Inspectorii responsabili de eliberarea certificatului de sănătate analizează rezultatele încercărilor de laborator prezentate. În cazul în care produselor alimentare corespund cerințelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile în țara de export se eliberează certificatul de sănătate. În caz contrar, certificatul de sănătate nu se eliberează și se informează solicitantul despre motivele refuzului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor
buttons.more
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.