Certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor

Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este actul permisiv obligatoriu pentru agenții economici care practică următoarele activități:

  • Activități din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală;
  • Activități de comercializare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, inclusiv la distanță;
  • Activități și servicii de alimentație publică și turism rural;
  • Activități din domeniul agriculturii ecologice;

Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este actul permisiv care se eliberează și persoanelor fizice care practică activitate independentă care comercializează produse alimentare.

Deținerea certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor este un garant pentru consumatori că produsele alimentare corespund cerințelor de siguranță alimentară.

publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea cererii

    Cererea poate fi depusă:

    • online, prin accesarea buotnului Solicită;
    • la ghișeul subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor în raza căreia își desfășoară activitatea;
    • prin scrisoare recomandată la adresa poștală a subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor în raza căreia își desfășoară activitatea.  

    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Procesarea și Examinarea

    Specialistul examinează cererea și documentele însoțitoare. În cazul constatării lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, autoritatea emitentă (specialistul) va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea cererii și decide cu privire la efectuarea unei vizite de control la unitatea indicată în cerere în decursul a 5 zile lucrătoare. 

  • 3
    Pasul 3. Efectuarea controlului

    Inspectorul examinează cazul și inițiază control inopinat în scopul inspectării unității ce urmează a fi înregistrată. După efectuarea controlului, se perfectează lista de verificare a unității conform domeniului de activitate a solicitantului și procesul verbal de control în baza cărora urmează a fi eliberat certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor.

  • 4
    Pasul 4. Achitarea taxei

    Serviciul poate fi achitat:

    • online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay;
    • la ghișeu.

    publicService.channels.4.title

  • 5
    Pasul 5. Eliberarea, amânarea sau refuzul de eliberare

    Actul permisiv poate fi obținut:

    • online, direct din cabinetul personal de pe platforma actpermisiv.gov.md;
    • prin e-mail, solicitantul primește notificarea și descarcă documentul;
    • fizic, de la sediul instituției, pe baza unei note de informare / note de ridicare.

    Notă: Dacă unitatea nu respectă cerințele legale, inspectorii stabilesc prescripții pentru eliminarea neconformităților, iar actul permisiv nu poate fi eliberat până la remedierea acestora.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor
buttons.more
publicService.allowsMPower
publicService.allowsMPowerLink
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.