Certificat de atestare tehnico-profesională a specialiştilor din construcţii
Act permisiv, ce confirmă dreptul titularului de a exercita activități în construcții conform domeniului de atestare. I. Proiectant II. Verificator de proiecte III. Elaborator de devize IV. Verificator de devize V. Expert tehnic VI. Diriginte de șantier (NOTĂ - Diriginții de șantier atestați până la data de 29.01.2025, din data de 30.01.2025 vor îndeplini atribuțiile Responsabililor tehnici, până la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de atestare (conform art. 387 alin. (6) CUC nr. 434/2023) VII. Responsabil tehnic (NOTĂ - responsabilii tehnici atestați până la data de 29.01.2025, din data de 30.01.2025 vor îndeplini atribuțiile Diriginților de șantier, până la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de atestare (conform art. 387 alin. (6) CUC nr. 434/2023) VIII. Diriginte cu executarea lucrărilor specializate și instalațiilor aferente construcțiilor (NOTĂ - diriginții de șantier atestați până la data de 29.01.2025, din data de 30.01.2025 vor îndeplini atribuțiile Responsabililor tehnici, până la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de atestare (conform art. 387 alin. (6) CUC nr. 434/2023) IX. Responsabil tehnic pentru lucrări specializate și instalațiilor aferente construcțiilor (NOTĂ - responsabilii tehnici atestați până la data de 29.01.2025, din data de 30.01.2025 vor îndeplini atribuțiile Diriginților de șantier, până la expirarea termenului de valabilitate a certificatului e atestare (conform art. 387 alin. (6) CUC nr. 434/2023) X. Specialist în laboratoarele de încercări în construcții.
Atestarea specialiștilor care desfășoară activități în construcții, constituie o componentă a sistemului calității în construcții şi se efectuează cu scopul respectării actelor normative în construcții şi asigurării următoarele cerințe fundamentale: Cerința 1 – Integritatea structurală a construcțiilor; Cerința 2 – Protecția construcțiilor împotriva incendiilor; Cerința 3 – Protecția lucrătorilor și a utilizatorilor construcțiilor împotriva efectelor negative asupra condițiilor de igienă și a sănătății, determinate de construcții; Cerința 4 – Protecția lucrătorilor și utilizatorilor construcțiilor împotriva vătămărilor corporale, determinate de construcții; Cerința 5 – Rezistența la propagarea sunetului și proprietățile acustice ale construcțiilor; Cerința 6 – Eficiența energetică și performanța termică a construcțiilor; Cerința 7 – Prevenirea emisiilor periculoase în mediul ambiant, determinate de construcții; Cerința 8 – Utilizarea durabilă a resurselor naturale din care sunt realizate construcțiile.
publicService.steps.title
- 1Pasul 1. Depunerea cererii și a documentelor aferente.
Cererea și documentele aferente pot fi depuse:1) on-line prin accesarea butonului Solicită, prin SIA GEAP sau ghișeul unic: https://oatucl.md/ghiseul_unic; 2) transmise prin poșta electronică la adresa: sectia.instruire@oatucl.md/ghiseul.unic@oatucl.md; 3) la Ghișeul unic al IP Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Cobnstrucții și Locuințe pe adresa: mun. Chişinău, sectorul Botanica, str. Independenței, 6/1, etaj 2, bir. 216.
publicService.channels.2.title - 2Pasul 2. Ședința Comisiei specializate de atestare
Atestarea specialiștilor cu activități în construcții este efectuată de comisiile de atestarea specializate, instituite de către organul central de specialitate.Comisiile de atestare specializate se instituie pentru fiecare activitate din minimum 9 membri, iar în cazul atestării Arhitecților și specialiștilor cu atribuții în domeniul urbanismului și al amenajării teritoriului din cadrul autorităților administrației publice locale și inspectorilor din cadrul Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică acestea se constituie din 6 membri. Cvorumul pentru desfășurarea ședințelor comisiilor de atestare specializate este de 2/3 din numărul total de membri.În procesul de atestare a specialiștilor, comisiile de atestare specializate se bazează pe următoarele principii:
1) obiectivitate;
2) egalitate;
3) transparență în activitatea desfășurată.
Specialiștii cu activități în proiectare, inclusiv proiectanții în amenajarea teritoriului și în urbanism, verificatorii de proiecte, experții tehnici, elaboratori și verificatori ai documentației de deviz pentru lucrările de construcții; responsabilii tehnici și diriginții de șantier; responsabilii tehnici și diriginții de șantier care execută lucrări specializate și instalații aferente construcțiilor; specialiștii din cadrul laboratoarelor de încercări în construcții; arhitecții și specialiștii cu atribuții în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului din cadrul autorităților administrației publice locale; inspectorii din cadrul Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică sunt obligate să urmeze, o dată la 5 ani, programe de formare profesională continuă a adulților, conform programelor de perfecționare, coordonate cu organul central de specialitate al administrației publice în domeniul construcțiilor (în continuare – organul central de specialitate) și cu organizațiile din domeniul construcției și proiectării și sunt supuse evaluării în vederea acreditării sau autorizării de funcționare provizorie, în condițiile legii. Durata programelor respective este stabilită în conformitate cu prevederile Regulamentului privind educația adulților, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 222/2024. Deciziile comisiilor de atestare specializate se adoptă cu majoritatea de voturi ale membrilor prezenți. Acestea se consemnează într-un proces-verbal semnat de către președinte, vicepreședinte, secretar și membrii prezenți. Solicitantul care nu a susținut atestarea poate să adreseze o nouă cerere pentru atestare.
- 3Pasul 3. Eliberarea/amânarea/refuzul de eliberare certificatului de atestare
Se eliberează certificatul de atestare cu legitimația și ștampila corespunzătoare.
Solicitantul recepționează certificatul de atestare la secretariatul Comisiei de atestare al IP Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe