Înregistrarea suplimentelor alimentare

Act administrativ prin care suplimentele alimentare sau produsele alimentare noi sunt înregistrate pentru plasare pe piaţă pe teritoriul Republicii Moldova de către Ministerul Sănătăţii, în urma unei cereri formulate de un solicitant.

Nutrimente şi/sau suplimente alimentare – substanţe nutritive, cum ar fi proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, elementele minerale, aminoacizii esenţiali şi/sau preparatele produse sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au în componenţa lor macro- şi micronutrimente şi/sau alte substanţe comestibile şi sînt consumate în cantităţi definite, suplimentar la raţia alimentară obişnuită. Nutrimentele şi/sau suplimentele alimentare nu se consideră medicamente.Serviciul reprezintă evaluarea dosarului depus de solicitant în temeiul Legii nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor și a HG 538/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind suplimentele alimentare și prezentarea la Ministerul Sănătății a unui raport de evaluare cu recomandări privind înregistrarea suplimentului alimentar sau privind respingerea argumentată a cererii. Ulterior, Ministerul Sănătății emite un ordin de înregistrare a produsului, specificînd condițiile de introducere pe piață a acestuia, sau un ordin de refuz al înregistrării în vederea introducerii pe piață și informează în acest sens solicitantul.


publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunerea solicitării

    Solicitantul sau reprezentantul său legal depune cererea prin accesarea butonului Solicită.


    publicService.channels.2.title

  • 2
    Pasul 2. Recepționarea și verificarea cererii

    În cazul când Solicitantul (sau reprezentantul său legal):

    a) depune cererea și documentele necesare cu ajutorul recepționarului de la ghișeu, recepționarul:  va primi și va înregistra corespunzător cererea de solicitare a certificatului și va primi documentele prezentate de solicitant, și  va elibera imediat și necondiționat solicitantului certificatul constatator conform modelului indicat în anexa nr. 2 la Legea 160 din 22.07.2011, și  va expedia cazul (copiile electronice ale cererii și a documentelor prezentate) autorității emitente pentru revizuire. Cererea poate fi returnată solicitantului doar în cazul când cererea nu conține informația necesară pentru identificarea solicitantului.

    b) depune cererea și încarcă documentele personal direct în sistem, sistemul:  va genera automat documentul în format electronic de confirmare a primirii cererii și documentelor („certificatul constatator”) și  în mod automat va direcționa cererea și setul de documente autorității emitente.

  • 3
    Pasul 3. Procesarea cererii

    Autoritatea emitentă (specialistul) deschide cazul, examinează cererea și documentele însoțitoare, verifică respectarea condițiilor. În cazul constatării lipsei documentelor/informației necesare prevăzute expres de legislație, autoritatea emitentă (specialistul) va sista termenul de examinare a cererii și va informa imediat despre acest fapt solicitantul cu specificarea și descrierea temeiului suspendării, termenului și acțiunilor de remediere pentru a iniția examinarea cererii.

  • 4
    Pasul 4. Examinarea cazului

    Specialistul examinează cererea și pachetul de documente atașat

  • 5
    Pasul 5. Perfectarea actului permisiv sau a scrisorii de respingere

    Specialistul perfectează actul permisiv sau scrie o scrisoare de respingere, cu o justificare corespunzătoare în temeiul prevederilor legii, cu înștiințarea directă a solicitantului și doar în cazul în care solicitantul nu întrunește condițiile expres specificate în lege sau, după caz, nu demonstrează întrunirea acestor condiții în decursul suspendării termenului de examinare a solicitării, care se va examina și semna de directorul autorității emitente.

  • 6
    Pasul 6. Achitarea serviciului

    Serviciul poate fi achitat prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

    publicService.channels.4.title

  • 7
    Pasul 7: Eliberarea actului permisiv

    Când actul permisiv (scrisoarea) este gata, solicitantul (sau reprezentantul său legal) primește o notificare electronică, descarcă actul permisiv și confirmă recepționarea documentului.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică
buttons.more
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.