Duplicat al actului notarial din fondul de arhivă notarială de stat

Duplicat al actului notarial din fondul de arhivă notarială de stat

La cererea scrisă motivată a uneia dintre părţile actului notarial, a succesorilor sau reprezentanților de drept ai uneia dintre părțile actului notarial, inclusiv pentru cazuri de pierdere sau deteriorare a originalului actului notarial, se eliberează duplicatul actului notarial, originalul căruia se păstrează în arhiva notarială de stat. În cazul exercitării dreptului de gaj, prezentînd actul ce confirmă transmiterea în posesie a bunului gajat, creditorul gajist are dreptul să solicite duplicatul actului notarial translativ de proprietate asupra bunului gajat.

Duplicatul actului notarial reproduce întocmai cuprinsul, inclusiv girul notarial cu toate menţiunile actului notarial original. Anexele actului notarial, ce fac parte integrantă a acestuia, se anexează în copie legalizată la duplicatul actului notarial.

În duplicat se indică data eliberării duplicatului, iar în locul semnăturilor originale ale părţilor, se menţionează numele şi prenumele fiecărui semnatar şi se aplică girul prevăzut pentru duplicate. Duplicatul astfel eliberat are aceeaşi forţă juridică la fel ca originalul.

În cazul pierderii originalului actului notarial, solicitantul va prezenta dovada privind publicarea avizului despre pierderea actului respectiv pe pagina web oficială a Camerei Notariale sau în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La eliberarea duplicatului din cauza deteriorării sau distrugerii parţiale a actului notarial, se reţine în arhivă actul notarial respectiv.

Duplicatul testamentului se eliberează, la cererea scrisă a moștenitorului testamentar, legatarului sau executorului testamentar, numai după decesul testatorului, la prezentarea actului ce confirmă deschiderea succesiunii.


publicService.steps.title

  • 1
    Pasul 1. Depunere solicitare

    Cererea se depune la sediul Ministerului Justiției pe adresa: mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 82 sau se transmite prin e-mail la adresa: secretariat@justice.gov.md (în cazul când solicitantul dispune de semnătură electronică sau mobilă), sau prin intermediul oficiului postal (în cazul când solicitantul semnează olograf)

  • 2
    Pasul 2. Procesare solicitare

    Înregistrarea solicitării; repartizarea solicitării pentru examinare; examinarea, verificarea legalității solicitărilor şi actelor anexate la cerere; verificarea/căutarea/reproducerea actului solicitat. În cazul în care se depistează unele lipsuri sau neajunsuri acestea se soluționează în procesul de examinare. După înlăturarea neajunsurilor se elaborează de către persoana responsabilă proiectul duplicatului actului solicitat și se transmite persoanei investite cu dreptul de a semna actele eliberate din arhiva activității notariale gestionată de Ministerul Justiției pentru definitivarea și semnarea actului solicitat

  • 3
    Pasul 3. Eliberarea documentului

    După semnarea actului solicitat de către persoana investită cu dreptul de a semna actele eliberate din arhiva activității notariale gestionată de Ministerul Justiției și aplicarea ștampilei Ministerului Justiției, duplicatul actului notarial poate fi ridicat la sediul Ministerului Justiției pe adresa: mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 82 de către solicitant (titular, succesor, reprezentant prin procură) sub semnătură în baza actului de identitate, procură (după caz) și a ordinului de plată

publicService.disclaimerMinisterul Justiției
publicService.categories.title
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.